Científics de l’IRB Barcelona han publicat noves troballes a Nature Communications, revelant que la progressió del càncer està significativament influenciada per la interacció entre les alteracions en el nombre de còpies de gens i les mutacions.
La investigació confirma recerques anteriors que apuntaven que una disminució en el nombre de còpies es correlaciona amb mutacions en els gens supressors de tumors (el que dificulta les seves funcions protectores contra el càncer), mentre que un augment en el nombre de còpies es correlaciona amb un major nombre de mutacions en oncogens que impulsen el desenvolupament del càncer.
De manera inesperada, els investigadors també han establert un vincle entre un augment en el nombre de còpies de gens i mutacions en gens supressors de tumors, i un vincle entre un menor nombre de còpies i més mutacions en diversos oncogens. L’equip científic va observar que ambdues associacions, paradoxals, entre mutacions i nombre de còpies són freqüents en els genomes del càncer.
El càncer és causat per canvis genètics que es produeixen en les nostres cèl·lules amb el temps. Hi ha dos tipus principals d’alteracions: les mutacions somàtiques, que són canvis en la seqüència d’ADN, i les variacions en el nombre de còpies d’un gen en particular. Se sabia que aquests dos tipus d’alteracions interactuaven per afavorir el càncer, però faltaven estudis sistemàtics que detallessin el mecanisme d’acció.
Els investigadors, la Dra. Elizaveta Besedina i el Dr. Fran Supek, han aportat nous coneixements sobre el paper de les alteracions genètiques en el desenvolupament del càncer, obrint noves vies per considerar els gens supressors de tumors com a possibles objectius per al tractament del càncer.
Second-hit events (o el model de “dos cops”): una característica comuna del càncer
Els esdeveniments de “dos cops” involucren un tipus d’alteració genètica, com una mutació, que ocorre en combinació amb un altre esdeveniment, comunament una alteració en el nombre de còpies. Aquesta combinació amplifica els efectes dels esdeveniments individuals i augmenta la probabilitat de desenvolupar càncer.
Aquesta relació era ben coneguda en variants de risc de càncer hereditàries, com les variants patogèniques en el gen BRCA1, que causen càncer de mama i d’ovari. Aquí els investigadors es van centrar en “segons cops” menys estudiats que involucren mutacions somàtiques (és a dir, no hereditàries). El descobriment que aquests esdeveniments són impulsors comuns en diferents tipus de càncer subratlla la importància de considerar la combinació de diferents tipus de mutacions en les anàlisis genòmiques.
Els científics van desenvolupar un nou mètode anomenat MutMatch per estudiar els efectes combinats de mutacions i alteracions en el nombre de còpies en el càncer. Van analitzar dades genètiques d’aproximadament 18.000 tumors per descobrir patrons de canvis genètics.