Nous mamògrafs digitals al Trueta i al Santa Caterina

Els serveis de diagnòstic per la imatge dels hospitals Santa Caterina de Salt i Josep Trueta de Girona, gestionats per l’ Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) , disposen de dos nous mamògrafs totalment digitals, gràcies a l’acord de col·laboració del Departament de Salut i la Fundació Amancio Ortega. Aquesta fundació va fer una donació per a la renovació d’equipaments oncològics d’última tecnologia per als centres del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (Siscat).

Nous aparells de mamografia en 3D perr al Santa Caterina i el Trueta.
Nous aparells de mamografia en 3D perr al Santa Caterina i el Trueta.

El mamògraf del Santa Caterina es va posar en marxa al mes de juny i el del Trueta es va acabar d’instal·lar a principis de juliol i ja està també en funcionament. En ambdós casos, els nous equipaments radiològics permeten millorar de manera extraordinària la qualitat del diagnòstic del càncer de mama, gràcies a la tecnologia que porten incorporada.

Els nous mamògrafs permetran treballar amb tomosíntesi digital. Es tracta d’una tecnologia que fusiona la metodologia de la mamografia digital en dues dimensions (2D) en la tomografia i en conseqüència permet fer mamografies en tres dimensions (3D). Aquesta tecnologia permet obtenir múltiples imatges d’un gruix inferior a 1 mm des de diferents angles, de manera que augmenta la sensibilitat i especificitat diagnòstica. La tomosíntesi també facilita el diagnòstic de lesions molt petites i subtils. Amb tot plegat es redueix la necessitat de fer noves exploracions a les usuàries i s’obté una major precisió amb vista a la planificació quirúrgica, donat el cas.

Biòpsia per buit

Un dels avantatges dels nous equipaments és la possibilitat de fer el que s’anomena biòpsia assistida per buit. Aquesta tècnica, guiada per estereotàxia, permet obtenir mostres més grans, més nombroses i, en determinats casos, es pot arribar a extirpar tota la lesió. Aquests avantatges disminueixen els resultats dubtosos i les biòpsies a la sala d’operacions.

Els nous aparells es complementen amb una butaca que s’ajusta a les diferents posicions que requereix l’exploració, fins a convertir-se en una llitera. El nou equipament configura així un punt de treball molt més còmode, tant per a la pacient com per al professional que fa la mamografia.