Nous biomarcadors d’inflamació en tumors pulmonars

La patologia molecular determina marcadors que poden ajudar a escollir quina teràpia oncològica, basada en alteracions genètiques del tumor, és la més adequada per a cada pacient. Aquests abordatges són més específics i amb menys efectes col·laterals. En el cas del càncer pulmonar, s’ha vist que els patrons d’expressió de les alteracions genètiques varien en funció de la histologia de cada tumor.

nous biomarcadors inflamació cancer pulmó

Inflamació

“Per exemple, en els microcítics, que es coneixen com adenocarcinomes, tenen diferents tipus moleculars, enfront dels escamosos. Les característiques moleculars de cada tumor orienten sobre quins tests moleculars cal dur a terme. Histologia i anàlisis genètiques són inseparables. Els adenocarcinomes són els que tenen mutacions de IGFR o translocacions de ALK, que poques vegades passa en els microcíticos “, explica Ignacio Wistuba, professor del Departament de Patologia i del d’Oncologia Mèdica de l’MD Anderson Center de Texas, a Houston, (Estats Units), que ha estat a Madrid en un simposi sobre Anatomia Patològica del Càncer de Pulmó.

L’equip de Wistuba treballa en un programa que s’adreça a descobrir noves alteracions genètiques en tumors de pulmó, però també sobre la resposta inflamatòria tumoral, fet que, segons Wistuba, està molt lligat a l’àmbit de la immunoteràpia, “la gran revolució en càncer de pulmó i en altres càncers “. Se sap que la cèl·lula tumoral expressa certes molècules que inhibeixen als limfòcits. “S’han dissenyat teràpies per el seu bloqueig. Entre el 20 i el 30 per cent de carcinomes no microcíticos responen a aquest bloqueig”.

Proteïnes i TC

S’ha referit a més als esforços per aconseguir un diagnòstic precoç, fet que reduïria la seva mortalitat. A més de l’experiència del cribratge amb tomografia de baixa dosi, que millora en un 20 per cent la supervivència, en comparació amb la radiografia de tòrax, Wistuba destaca “l’agregació de biomarcadors, basats en grups de proteïnes específiques de pulmó, que circulen i es sobreexpressen en sang, i que poden alertar d’un possible risc “.