Nou estudi per analitzar els efectes de l’aigua termal en pacients amb càncer de mama

L’Ajuntament de Caldes de Montbui i l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar col·laboren en un nou estudi que analitzarà els efectes de l’aigua termal en pacients amb càncer de mama. Per aquest motiu, fan una crida a persones candidates per formar part de l’estudi. En l’assaig col·laboren la Diputació de Barcelona i l’Associació Balneària de Catalunya.

Les persones que compleixin els requisits per formar part de l’estudi poden enviar ja la seva sol·licitud a www.caldesdemontbui.cat/estudicancermama. Es preveu iniciar la selecció de candidates a principis de l’any 2025

L’Ajuntament de Caldes de Montbui i l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar impulsen un assaig clínic relacionat amb els efectes de l’aigua termal en la millora de simptomatologies severes en pacients amb càncer de mama que reben una teràpia de doble supressió estrogènica. És el segon d’aquest tipus que porten a terme, després del que es va fer l’any 2022 sobre els efectes en pacients de COVID-19 persistent.

L’administració local i el centre de recerca de l’Hospital del Mar han acordat aquesta col·laboració amb previsió d’iniciar l’estudi a principis de l’any 2025 i han avançat ja l’obertura d’un qüestionari perquè pacients potencials de participar-hi facin ja la sol·licitud. Al web www.caldesdemontbui.cat/estudicancermama trobareu tota la informació.

Millora l’aigua termal la qualitat de vida de pacients amb càncer de mama?

El punt de partida d’aquest projecte és demostrar que les aigües mineromedicinals poden proporcionar beneficis a les dones amb càncer de mama tractades amb inhibidors de l’aromatasa, les quals sovint pateixen dolors múscul-articulars, símptomes de la menopausa estrès i ansietat, així com inflamació associada als tractaments oncològics. 

L’ús freqüent de la balneoteràpia pot conduir a una millor son i una sensació general de benestar, així com a una reducció de la inflamació i el dolor articular.

L’estudi avaluarà la millora obtinguda en 48 dones sotmeses a una doble supressió estrogènica (inducció forçada de la menopausa) amb el tractament rebut en una estació balneària i compararà els resultats amb un grup control de 48 pacients que només rebran el tractament habitual. Mitjançant qüestionaris de qualitat de vida i avaluació del dolor, s’analitzarà l’efecte de les aigües termals en la millora de la qualitat de vida i una disminució del dolor musculoesquelètic.