Entrevista a la Dra. Nancy Babio Sánchez, Presidenta del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat)
La presidenta del Codinucat, la Dra. Nancy Babio, conjuntament amb la primera autora, van fer públic la primera postura científica realitzada conjuntament amb la Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer (FECEC) en relació al consum de làctics i dels diferents subtipus (llet, formatge i iogurt). Aquesta postura s’ha plasmat en un estudi que es va presentar el passat 2 de febrer.
- El consum de lactis eleva el risc de desenvolupar un càncer? Quina és la postura del CoDiNuCat respecte a aquesta relació i segons les conclusions que s’extreuen de l’estudi?
Certament, pel que demostra la revisió podem afirmar que el consum de lactis no eleva el risc de patir càncer, és més, els lactis enriqueixen la nostra alimentació perquè tenen una composició única de nutrients essencials, quelcom que també els fa aliats per a la salut. Per aquest motiu i donada l’evidència científica actual, el CoDiNuCat manté que els possibles beneficis dels lactis per a la prevenció de determinats tipus de càncer així com d’altres malalties cròniques, es justifica seguir incorporant-los a una alimentació saludable i equilibrada.
- Segons l’estudi, els lactis, ara, aportarien certs beneficis en la prevenció d’alguns tipus de càncer. Quins?
Sí, s’ha observat que el consum de lactis, el consum total al llarg del dia (la suma de llet, formatge i iogurt), es relacionen amb una disminució del risc de desenvolupar càncer de colon, bufeta i mama.
- A banda dels lactis encara hi ha molts mites al voltant de l’alimentació i el càncer. Pot desmitificar-nos-en alguns per aclarir aquest tema?
Malauradament podem trobar molts exemples, però dels més coneguts és la falsa prevenció (fins i tot hi ha qui afirma “curació”) del càncer mitjançant la ingesta de grans quantitats d’antioxidants en forma de suplements. A més, cal dir que el consum d’aquests productes poden causar toxicitat en l’organisme i disminuir les reaccions naturals del nostre sistema immunològic. És important, aclarir que són els aliments que conformen una dieta rica en fibra i antioxidants els que es relacionen amb la seva prevenció.
Un altre exemple, és seguir una dieta “alcalinitzant”. Es tracta de prohibir el consum d’alguns aliments acidificants (com serien els lactis) i consumir-ne en excés uns altres, moltes vegades exòtics i costosos, que segons qui ho anuncia, tenen la propietat d’alcalinitzar l’organisme i “matar” les cèl·lules canceroses. Respecte a les propietats que s’atribueixen a aquesta dieta, és important aclarir que el nostre organisme té mecanismes per controlar el pH tant de la sang com de les cèl·lules en general i, encara que puguem consumir aliments amb diferent pH, el nostre cos normalitzarà el pH un cop hàgim fet el procés de digestió i assimilació de nutrients de l’aliment.
Per últim, assenyalar que no existeixen “súperaliments” o receptes anticanceroses que tinguin la capacitat de curar o prevenir el càncer per si sols.
És important tenir en compte de portar a terme una dieta rica en aliments que conformen la dieta Mediterrània, la qual es conforma amb aliments preferentment d’origen vegetal (fruita, verdures, llegums, fruita seca, oli d’oliva, cereals integrals) i moderat en productes d’origin, privilegiant el consum de peix, carns blanques i lacti conjuntament amb l’estil de vida actiu serà els factors claus per prevenció del càncer
- Per què creu que s’ha arribat a associar els lactis amb risc de càncer i fins a quin punt poden arribar a fer “mal” aquest tipus de “rumorologies” entorn l’alimentació i el càncer…
Realment no sé d’on poden sortir determinats missatges tan dolents que acaben esdevenint en un mite.
S’ha de tenir en compte que fer cas aquest tipus de rumors també pot tenir conseqüències perjudicials per a la salut, ja que si un pacient creu que mitjançant dietes o aliments miraculosos es pot curar, pot arribar a posposar el tractament eficaç contra la malaltia fins al punt que sigui massa tard. Val a dir que segons quins productes, herbes o suplements miraculosos poden interactuar negativament amb la mediació anticancerosa, la qual cosa comportaria un pitjor pronòstic de la malaltia.
- Quines altres conclusions es poden extreure de l’estudi?
Qué els lactis segueixen sent un aliment amb una quantitat de nutrients molt importants, i que podem continuar recomanant el seu consum sense preocupar-nos ja que s’associa amb beneficis no només per la prevenció del càncer sinó també per prevenir altres malalties cróniques.
- Les fruites i les verdures representen el grup més important en la protecció contra aquesta malaltia?
Hi ha una convincent evidència científica que les verdures i les fruites disminueixen el risc de patir càncer de boca, laringe, faringe i pulmó segons la Fundació Mundial d’Investigació del Càncer (WRCF).
Peró també cal recalcar que el consum de fruita i verdures també s’associa a gent que porta a terme un patró dietétic saludable en conjunt en el qual també s’inclou llet i iogurt. De fet, es diu que les persones que consumeixin més llet i iogurt realitzen una dieta de alta qualitat incloent fruita i verdures.
Cal recalcar, que el més important és tot el conjunt del patró dietètic i no només un grup de aliments.
- L’estudi es va fer públic el passat 2 de febrer. A partir d’aquí, quines línies d’actuació se seguiran fent des del CoDiNuCat?
Tenim intenció que l’equip del CoDiNuCat continuï treballant per oferir postures científiques de qualitat a la població i difondre tant com puguem les conclusions per tal d’educar en matèria d’alimentació i protegir la salut pública. D’aquesta manera, treballem perquè les persones estiguin millor informades, puguin fer millors eleccions alimentàries i, finalment, millorar la seva qualitat de vida.