No existeixen aliments anticàncer

Aquesta entrada s’ha realitzat en el marc de col·laboració amb el blog Mejor Sin Cáncer.

En els últims anys han triomfat en les llistes de vendes diferents llibres que proposaven dietes o hàbits alimentaris com a teràpies anticàncer. També abunda la informació falsa, sobretot en internet, d’aliments que són més efectius que la quimioteràpia per a combatre el càncer. Fins i tot hem vist a periodistes dient en horari de màxima audiència que fer olor llimones cura el càncer.

Deixem les coses clares. És mentida.

Darrere de molts d’aquests missatges s’amaga la ignorància o el propi interès econòmic a vendre determinat producte, ja sigui el propi aliment, un curs en línia o llibres. I el més feridor, és que molts dels quals promocionen aquests missatges, i que es presenten a si mateixos com a supervivents d’un càncer, no van utilitzar els remeis que proposen, sinó que es van tractar pels mètodes convencionals com la cirurgia o la quimioteràpia, que al cap i a l’últim són els més efectius.

Això és una cosa nova?


Aquests mites ni tan sols són nous. Fa ja més de 30 anys Gerson proposava els dejunis extrems com a manera de curar el càncer, amb el que aconseguia que la gent es morís abans per desnutrició que pel propi càncer. El seu llibre encara es ven. Andreas Moritz deia que el càncer no és una malaltia, sinó un mecanisme de resposta i recomanava dietes vegetarianes com a única teràpia. Va morir als 58 anys, presumiblement de càncer. La seva família mai va fer pública la causa.

Actualment, a Espanya també es venen llibres de dietes anticàncer, i hi ha altres mites per exemple que el Kalanchoe (una planta que no està autoritzada com a aliment i que és bastant tòxica) cura el càncer. A pesar que des del punt de vista científic no tenen cap base, aquests mites estan molt assentats.

Fa poc una coneguda m’assegurava que un amic seu s’havia curat el càncer menjant guanàbana. Li vaig preguntar si havia fet alguna cosa més a part de gastar-se una pasta en fruites exòtiques. Sí, operar-se i tres rondes de quimioteràpia. I no t’has parat a pensar que igual va ser l’oncòleg i el cirurgià el que et va curar el càncer i no la web que li va recomanar menjar guanàbana?

El rol de la dieta en la prevenció del càncer


La dieta no cura el càncer. Però, té algun rol en la prevenció?

Tampoc ajuda a eliminar aquests missatges que semblin científics donant missatges confusos sobre les causes del càncer i barrejant dades certes, amb mitges veritats o mentides, com per exemple, dir que la gran majoria de càncers en l’actualitat són per culpa de l’alimentació. Això és obrir la porta a les dietes anticàncer.

És cert que determinats patrons de dieta, poden tenir un efecte preventiu en determinats tipus de càncer, per exemple:

  • un consum elevat de cereals integrals, llegums, fruites i verdures,
  • un baix consum de carn i de begudes alcohòliques,
  • i un baix consum d’aliments d’alta densitat calòrica (rics en sucre o grassa) i de begudes ensucrades

L’obesitat també pot ser un factor de risc en més de deu tipus de càncer.

No obstant això, no existeixen aliments aïllats que serveixin per a prevenir o curar el càncer.

Deixem el missatge clar i evitarem confusions:

Pots adoptar uns certs estils de vida, incloent-hi la dieta, que t’ajudin a prevenir el càncer. Però no existeixen els aliments anticàncer.

José Miguel Mulet
Universitat Politècnica de València