Neix un consorci internacional per estudiar la resistència als tractaments en el càncer

Aquesta associació publicoprivada finançada per la Iniciativa de Medicaments Innovadors (IMI) i dirigida per l’Institut Oncode i AstraZeneca espera aprofitar els mètodes innovadors de seqüenciació unicel·lular per abocar llum sobre els mecanismes que permeten a les cèl·lules canceroses resistir els tractaments.

VHIO-annual-report-2019-low-res-8784-2-1

Cada any moren a tot el món gairebé 10 milions de persones per culpa del càncer. El 90% d’aquestes morts són per una recaiguda intractable del tumor després d’un tractament inicialment eficaç. La resistència a les teràpies, que clínicament és difícil de predir, prevenir o tractar, s’ha convertit en un dels principals reptes als quals s’enfronta la investigació del càncer. Per avançar en aquest camí s’ha creat un nou consorci internacional: PERIST-SEQ, una associació publicoprivada de cinc anys, finançada per la Iniciativa de Medicaments Innovadors (IMI) i dirigida per l’Institut Oncode i AstraZeneca, en la qual el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, dins el Campus Vall d’Hebron, tindrà un paper destacat.

«Encara que la resistència als tractaments oncològics s’ha estudiat àmpliament en les últimes dècades, no hi ha una comprensió completa dels seus mecanismes subjacents, ni de com difereix entre els tipus de càncer o entre les teràpies. Una millor comprensió d’aquests mecanismes pot contribuir a una millor oncologia de precisió, ajudant a estratificar els pacients i a desenvolupar estratègies farmacològiques eficaces dirigides contra els mecanismes de resistència», explica el Dr. Josep Tabernero, director del VHIO.

Amb l’objectiu de millorar la comprensió de la resistència terapèutica en el càncer i crear estratègies efectives que ajudin tant a millorar-ne el tractament com a prevenir la resistència als medicaments, el consorci PERSIST-SEQ utilitzarà una tecnologia innovadora: la seqüenciació de cèl·lules tumorals individuals .

«D’aquesta manera en aquests cinc anys s’espera caracteritzar cinc milions de cèl·lules individuals que ens ofereixin dades que serveixin per comprendre i superar la resistència als medicaments, i així entendre com funciona el tumor en aquesta fase», apunta el Dr. Héctor G . Palmer, cap del Grup de Cèl·lules Mare i Càncer del VHIO, que serà responsable del grup de treball de PERSIST-SEQ.