Neix el primer Observatori Nacional en Càncer de Pulmó amb dades de 34.000 pacients espanyols

Foto: GECP

El Grupo Español de Cáncer de Pulmón (GECP), grup independent de recerca format per més de 650 especialistes de tot el país, ha creat el primer Observatori Nacional en Càncer de Pulmó amb l’objectiu d’avançar en la curació i supervivència del tumor amb major mortalitat i morbiditat del país.

L’Observatori compta en l’actualitat amb dades de 34.000 pacients espanyols procedents de 90 centres hospitalaris de tot el país inclosos en el Registre de Tumors Toràcics del GECP, una xifra que va creixent periòdicament. El Registre és la primera base de dades nacional i unificada sobre aquesta mena de tumor i que, a diferència d’uns altres, inclou informació tan rellevant com variables sociodemogràfiques, clíniques, moleculars, genètiques i de resultat al tractament dels pacients tractats als hospitals espanyols.

D’aquesta manera i gràcies a la informació proporcionada per les dades del registre, l’Observatori té per objectiu convertir-se en una plataforma d’anàlisi, estudi, reflexió i divulgació. La plataforma d’estudi està composta per un Comitè Científic multidisciplinari format per oncòlegs, cirurgians i investigadors i un patronat que radiografiarà periòdicament la situació de la patologia.

Les neoplàsies de pulmó s’han convertit en l’actualitat en la tercera causa de mort al país, tant en homes com dones, (la segona causa de mort en homes, per darrere de les malalties isquèmiques de cor) escalant posicions respecte a exercicis anteriors.

Radiografia GECP: més dones i pacients més joves

L’Observatori s’ha presentat avui en la jornada “Real World Data en càncer de pulmó: claus per a la dècada vinent” en la qual s’han desgranat les principals tendències de la patologia. “Segons dades de l’Observatori, malgrat que el perfil del pacient amb càncer de pulmó a Espanya és el d’un home, fumador, amb edat mitjana de 65 anys, les dones ja representen un de cada quatre casos (el 27%), en la senda de creixement augurada pels experts”, ha explicat durant la seva presentació el doctor Enric Carcereny, coordinador de la Unitat de Tumors Toràcics de l’ICO Badalona i vicepresident segon del GECP.

Per a Carcereny, “observem algunes tendències preocupants, la qual cosa moltes vegades veiem dia a dia en consulta, com l’augment de casos en dones, més percentatge de pacients de mitjana edat i la prevalença any rere any del tabaquisme com a principal tòxic associat a aquesta patologia”.

I és que la franja d’edat entre 60 i 70 anys representa el major percentatge dels pacients inclosos en el Registre, un 36,1%. “Encara que les persones amb edats compreses entre els 50 i 60 anys ja suposen el 30%. A més, prop d’un 13,3% dels diagnòstics ja es dona en persones entre 40 i 50 anys”, detalla el doctor Carcereny. “Volem bandejar el mite que el càncer de pulmó és una malaltia d’edats avançades. Cada vegada estem veient en consulta diagnòstics en edats més primerenques i les dades del registre així ho avalen’, ha explicat.

Font: GECP