La Coalició Internacional contra el Càncer de Ronyó va establir l’any 2017 el 15 de juny com el Dia Mundial del Càncer de Ronyó. Aquest any, la campanya contra aquesta malaltia porta el lema “Necessitem parlar sobre com viure amb càncer de ronyó”.
La campanya se centra en la importància d’una bona alimentació, la gestió dels efectes secundaris dels tractaments, el valor del suport de grups, familiars i amics, etc.
El càncer de ronyó s’origina en aquest òrgan del cos, sent el carcinoma de cèl·lules renals él més freqüent, amb 9 de cada 10 casos aproximadament. Els principals factors de risc són el tabaquisme, l’obesitat, l’edat (envelliment) tenir hipertensió, antecedents familiars de càncer de ronyó, exposició a certes substàncies a la feina, o tenir malaltia renal avançada, entre d’altres.
Cada any, 431.000 persones a tot el món són diagnosticades amb càncer de ronyó. És el 12è tipus de càncer més freqüent al món, normalment es detectat per accident i el 59% dels casos es donen als països més desenvolupats.
A Espanya, segons xifres de la SEOM, 8.626 persones seran diagnosticades d’aquest tipus de tumor a Espanya (5.924 casos en homes i 2.702 en dones). En 2021, 2.270 persones van morir per aquest tipus de càncer mentre que la supervivència a 5 anys està situada entorn al 65% tant en homes com en dones.
A Catalunya, segons les darreres xifres disponibles de 2017, la incidència va ser de 1.074 casos, amb una supervivència del 60,2% en homes i del 52,7% en dones a 5 anys.