Modifiquen bacteris per detectar càncer i diabetis

Dos equips de científics diferents han publicat aquests últims dies els resultats d’investigacions dedicades a detectar tumors mitjançant bacteris modificats genèticament.

bacteris

El primer d’ells, desenvolupat a França per l’investigador Jerome Bonnet, de la Universitat de Montpeller, es va servir de bacteris modificats per comprovar el nivell de glucosa (un indici de la diabetis) en l’orina de pacients humans.

Paral·lelament, als Estats Units, investigadors dirigits per Sangeeta Bhatia, de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), i Jeff Hasty, de la Universitat de Califòrnia – San Diego, van reprogramar bacteris perquè fossin visibles en l’orina de ratolins amb càncer. Tots dos estudis es van publicar en el darrer número de Science Translational Medicine.

Els investigadors es van centrar en la detecció del càncer en mostres d’orina de ratolins. Van modificar bacteris perquè produïssin un enzim natural anomenada LacZ en presència d’un tumor. A continuació van injectar en els ratolins compostos que emeten llum quan interactuen amb LacZ.

D’aquesta manera, els ratolins amb càncer de fetge van produir LacZ que va interactuar amb els compostos canviant el color de l’orina de groc a vermell. Segons s’indica a Science. És més, Bhatia i els seus col·legues informen en l’últim número de Science Translational Medicine d’aquesta setmana que, mentre que les tècniques d’imaginologia convencionals troben dificultats per detectar tumors hepàtics menors a un centímetre quadrat, aquest mètode va aconseguir assenyalar tumors amb mides de fins a un mil·límetre quadrat.