La que és la cita d’oncòlegs més important d’Europa, el congrés anual de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO), que aquests dies se celebra a l’Hospitalet de Llobregat, no defuig assumptes socials, com ara l’elevat cost dels nous fàrmacs per tractar el càncer. Però són efectius?
Molts dels nous fàrmacs contra el càncer aporten poc de valor als pacients i poques vegades val la pena el seu cost addicional comparat amb els tractaments estàndards més antics. Així ho determinen dos estudis que s’han presentat en el congrés, que han analitzat si els costos mensuals dels medicaments introduïts els últims quinze anys per a tumors sòlids s’associaven amb millors resultats en la supervivència i qualitat de vida dels pacients.
“Fins ara el preu del medicament el marcava el mercat, i pensem que el preu l’hauria de marcar el valor real que té per al malalt i, de retruc, per a la població”, va explicar ahir Josep Tabernero, president de l’ESMO i cap del servei d’oncologia mèdica de l’Hospital de la Vall d’Hebron.
En un d’aquests estudis, fet a França, els autors van observar que gairebé la meitat dels nous fàrmacs aprovats entre 2004 i 2017 per al tractament de tumors sòlids oferien pocs beneficis. De mitjana, els nous medicaments tenien un cost de 2.525 euros més que els seus equivalents per al mateix tipus de càncer. “La majoria dels nous fàrmacs tenen poc valor afegit, i metges i pacients no haurien d’assumir que, perquè un medicament sigui nou, serà millor”, va assenyalar un dels coautors de l’estudi, Marc Rodwin.
En una segona anàlisi, es van comparar els preus a Europa i als EUA, amb un perfil encara menys favorable en el cas dels preus nord-americans, que són el doble de cars. “El preu dels medicaments sempre és més car als EUA que a Europa, però el preu és molt semblant independentment del grau de benefici clínic que tinguin, i estem lluitant i intentant fer lobi perquè això no sigui així”, va destacar Tabernero, que va assegurar que la societat que presideix treballa perquè “els pacients tinguin més accés als medicaments”.
“Com que els pressupostos de sanitat són tancats, hem d’intentar encabir el màxim possible de tractaments en els sistemes sanitaris”, va afegir. Però només els que són innovadors i realment eficaços. De fet, l’ESMO ha desenvolupat eines, com l’escala de magnitud de benefici clínic, per valorar l’eficàcia real dels medicaments i per definir models de reemborsament dels medicaments que s’adaptin a les situacions econòmiques de cada país. “Encara hi ha llocs on els medicaments són més difícilment accessibles, com Malàisia o l’Índia, i potser està justificat que si a Alemanya es paguen 10.000 euros per una medecina, per posar un exemple, a Malàisia se’n paguin 1.000”, va destacar Tabernero.
Tractament amb immunoteràpia
Fins a l’1 d’octubre, uns 29.000 especialistes en càncer de 138 països es reuneixen per presentar els principals avenços en el tractament de diversos tumors. Al càncer se’l combat des de molts fronts, però els tractaments amb immunoteràpia, els tractaments biològics dirigits a les cèl·lules malignes i les teràpies personalitzades tindran un pes important en el congrés, on es presentaran 2.218 estudis, 93 dels quals es consideren late breaking abstracts, és a dir, resultats d’alt impacte que poden canviar la pràctica clínica. S’esperen, per exemple, noves conclusions d’estudis en càncer de pròstata i ovari. Gairebé el 10% de totes les presentacions del congrés procedeixen d’hospitals i centres espanyols.
Combatent la bretxa de gènere
Aquest és el segon congrés de l’ESMO en què hi ha servei d’escola bressol. És una de les mesures instaurades per Women for Oncology, una iniciativa de l’ESMO per combatre la bretxa de gènere i garantir que hi hagi més dones en llocs de discussió i de decisió. Una altra de les mesures passa per “tenir una mirada de gènere quan es dissenyen els programes dels congressos, perquè estem acostumats al fet que a les taules només hi hagi homes”, explicava ahir l’encarregada de premsa de l’ESMO, Pilar Garrido.