Maneig de la compressió medul·lar en un centre de referència

En el Congrés Nacional de la Societat Espanyola d’Oncologia Radioteràpica (SEOR), celebrat a Santiago de Compostela aquest passat mes de juny, es van presentar els resultats dels 41 pacients tractats de compressió medul·lar durant el cap de setmana al centre de l’ICO l’Hospitalet durant un període de dos anys (2017 i 2018).

SEOR-CompressioMedullar.png_1449185395

L’aparició de dificultats en la mobilitat de les cames, per exemple, i la velocitat en què es desenvolupen són crítics a l’hora de realitzar un tractament per conservar la deambulació, fins al punt que trigar en aplicar el tractament pot induir una severa seqüela neurològica.

S’estima que el 40% dels pacients amb càncer desenvolupen metàstasi espinal, dels quals, un 20% presenten compressió medul·lar simptomàtica. Així mateix, s’ha observat que una intervenció urgent en aquests pacients, incloent, per tant, el cap de setmana, permet que el 17% puguin realitzar un tractament oncològic actiu.

L’ICO l’Hospitalet, des de gener de 2017, és el centre de referència per a tot Catalunya en el tractament amb radioteràpia urgent en el que les sinèrgies i l’estreta col·laboració entre tots els professionals dels Serveis d’Oncologia Radioteràpica i el de Física Mèdica ha estat cabdal.