Malalts de càncer en temps de pandèmia

Els mitjans de comunicació estan reflectint les situacions que viuen les persones amb càncer durant la pandèmia de Covid-19. Recentment tant El País com Catalunya Ràdio han publicat reportatges amb els testimonis de persones que estan participant de el programa d’acompanyament de la Fundació Kālida, i l’opinió del seu equip de professionals i de metges oncòlegs.

Cat_Radio-600x400

Compartim el reportatge emès a “El matí de Catalunya Ràdio”, que es va gravar a Kālida Sant Pau, en el qual Cristina, en tractament per càncer d’ovari, explica l’impacte que ha tingut per a ella:

“Jo tenia molta por de contagiar-me; recordo sortir de l’hospital per fer-me el tractament amb una por immensa … i el tema d’anar sola a les visites encara queda; i són visites molt dures “.

El Dr Aleix Prat, Cap d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic, que també va participar, deixa clar que encara no se sap l’impacte que tindran els retards en els diagnòstics que inevitablement es van produir durant diversos mesos de l’any 2020, i destaca l’esforç dels hospitals per adaptar-se a la nova situació:

“Els serveis d’oncologia mèdica ens organitzem per poder atendre els pacients i tractar-los amb normalitat. Hem hagut de adaptar-nos amb la telemedicina, per evitar l’exposició als hospitals “.

En l’entrevista d’ El País, la Dra. Anna Virgili, oncòloga mèdica de l’Hospital de Sant Pau, diu amb pesar, “Han estat molt sols” i explica que per aquesta raó va recomanar a diversos dels seus pacients que s’acostessin a Kālida.

Per la seva banda, Sara García, psicooncòloga i coordinadora de Kālida Sant Pau remarca que actualment la por i l’ansietat, que s’han incrementat, fan encara més reptador per a les persones amb càncer trobar equilibri i serenitat.

I Cristina posa en valor l’acompanyament que està rebent: “No es pot estar content tot el temps quan tens un diagnòstic oncològic, però sí que pots fer moltes coses per estar bé. I en això, Kālida ens ajuda moltíssim.”