L’Oncotrail torna amb més participans que mai després d’un any d’aturada per la COVID

Prop de 2.300 persones participaran aquest  cap de setmana a la 8a edició de l’Oncotrail, la trail solidària de 100km per equips organitzada per la Fundació Oncolliga Girona amb la col·laboració del Club Atlètic i l’Agrupació Excursionista de Palafrugell. Després d’un any d’aturada a causa de la Covid, la iniciativa ha aconseguit reunir més equips que mai, un total de 286 equips de 8 integrants, i s’han batut també tots els rècords de recaptació: fins al moment ja s’han recollit 330.00 euros, una xifra que s’espera que augmenti encara més ja que la plataforma de donatius continua oberta.

Oncotrail_2019_c_David_Faujula-7

Canvis per adaptar la cursa als protocols de seguretat Covid

La cursa manté tots els elements que la caracteritzen i que l’han convertit en una de les cites més esperades del calendari, si bé s’han fet petites adaptacions per tal de complir els protocols de seguretat Covid establerts per les autoritats. Així doncs, seguint en la línia d’altres anys, el recorregut estarà dividit en 10 trams que passen per camins de ronda de la Costa Brava entre la platja de Castell de Palamós i la platja de Pals, així com per corriols interiors i de les Gavarres. Els equips podran fer relleus en els diferents punts de control, però sempre hi haurà d’haver com a mínim quatre membres en marxa. El recorregut es pot fer corrent o caminant i es preveu que els primers classificats aconsegueixin acabar la cursa en un termini d’unes vuit hores, mentre que els darrers podrien arribar a Palafrugell l’endemà diumenge a les dues de la tarda.

El que sí que ha canviat és el punt de sortida, que no serà a la cèntrica plaça de Can Mario, com en anteriors edicions, sinó a l’autovia de Palafrugell a Calella i Llafranc. Aquesta nova ubicació permetrà organitzar una sortida esgraonada respectant les distàncies de seguretat. El tret de sortida es donarà a les 8.30 h. del matí i anirà a càrrec de la fins fa poc presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Lluïsa Ferrer, que s’ha jubilat recentment. El protocol de seguretat dissenyat per l’organització preveu també que tots els participants portin la mascareta en tot moment excepte quan estiguin en cursa i que els avituallaments s’entreguin en paquets tancats per equips. Enguany, excepcionalment, tampoc no hi haurà zones de menjador comunitari als avituallaments de Pals i Palafrugell ni possibilitat d’utilitzar les dutxes dels pavellons esportius d’aquestes poblacions.

Més de 500 voluntaris

El que tampoc no ha variat respecte edicions anteriors és la implicació dels voluntaris. Més de 500 persones provinents de totes les comarques gironines col·laboraran amb l’esdeveniment des de diferents àmbits: marcatge del recorregut, logística, assistència als avituallaments, servei de fisioteràpia, servei de podologia, assistència sanitària, forestals, comunicació i imatge, etc..

Més de 1.200.000 euros en set anys

La finalitat de l’Oncotrail és recaptar fons per millorar les condicions de vida dels malalts de càncer de les comarques gironines i els seus familiars. Per aquest motiu, per participar-hi cada equip ha de fer un donatiu a la Fundació Oncolliga Girona per un import mínim de 1.000 euros. Els equips busquen patrocinadors i organitzen tota mena d’activitats benèfiques en els mesos i setmanes previs a la cursa per tal de reunir aquesta suma i, sovint, la donació que fan acaba superant de llarg els 1.000 euros.

L’augment d’equips participants any rere any ha anat acompanyada del conseqüent increment dels fons recaptats. En total, en les set primeres edicions (2013-2019) es van recollir un total de 1.233.00 euros, als quals caldrà sumar la recaptació d’aquestany. Els diners es destinen principalment a cobrir necessitats dels hospitals gironins a les quals d’administració no pot arribar, com ara la renovació de llits o butaques per a les sales de quimioteràpia, però també es dedica una part a la investigació de la malaltia dins de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona i una altra als serveis que ofereix la mateixa Fundació Oncolliga per tal de millorar la qualitat de vida dels malalts: suport psicològic, estètica oncològica integral, banc de perruques, grups de gimnàs i marxa nòrdica, préstec de material, fisioteràpia a domicili, drenatge limfàtic o llar-residència per a afectats i familiars.