L’oncotrail més multitudinari suma 321.000 euros al seu marcador solidari contra el càncer 

L’Oncotrail s’ha tornat a confirmar el passat dia 5 com la gran festa del trailrunning solidari, amb la participació de 2.200 corredors i més de 500 voluntaris que han compartit el seu compromís amb els malalts de càncer. La cursa solidària,  organitzada per  la Fundació Oncolliga Girona  amb la col·laboració del Club Atlètic Palafrugell i l’Agrupació Excursionista Palafrugell, ha aconseguit reunir en aquesta setena edició un total de 321.277,89 € euros, que se sumen al prop d’un milió recollits des del naixement de la iniciativa, l’any 2013.

Foto: David Fajula
Foto: David Fajula

La plataforma de donacions continuarà oberta encara algunes setmanes, per la qual cosa es preveu que la xifra final sigui encara més alta. Els diners es destinaran íntegrament a millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i les seves famílies.

Finalment, 270 equips han pres la sortida a les 9 del matí a la plaça de Can Mario de Palafrugell,  enmig d’un ambient festiu i carregat de nervis i emoció. L’objectiu comú de tots ells: superar el repte de recórrer per relleus un total de 100 km per camins de ronda de la Costa Brava i les Gavarres. A la plaça s’hi han reunit participants procedents d’arreu de les comarques gironines i de diverses poblacions de les demarcacions de Barcelona, Tarragona i Lleida. La forquilla d’edat dels participants també ha estat molt àmplia, des dels 15 anys dels més joves fins al 69 dels més grans. 

Al llarg del recorregut, els participants han de passar pels punts de control i avituallament situats a la Platja de Castell, Llafranc, Puig son Rich (Begur), Platja del Racó (Begur), Pals (pavelló municipal), Cau dels Pins (Forallac), Fitor, Poliesportiu de Calonge i  Vall·llobrega, fins a arribar de nou a Palafrugell. 

Les primeres hores de la cursa s’han desenvolupat sense incidències importants i en poc més de nou hores ja han començat a arribar a meta els primers equips. Els primers han estat GRUP JOVI, amb un temps de 9:21:48, seguits d’aprop per ONCORUN PORQUERES (9:32:49). Els tercers classificats han estat TOCAT(S) DE L’ALA, amb un temps de 09:53:39. S’espera que la resta d’equips que fan la cursa corrent vagin arribant durant el vespre i la matinada, i demà al matí ho faran els que han optat per participar-hi caminant.

La implicació dels voluntaris

Una de les característiques que fan especial aquesta prova és que tota l’organització va a càrrec de voluntaris, més de 500, que s’hi impliquen en tots els àmbits: marcatge del recorregut, assistència en els avituallaments, servei de fisioteràpia, servei de podologia, assistència sanitària, forestals, etc… Gràcies a aquesta implicació, els diners recollits es poden destinar íntegrament a la millorar de les condicions de vida dels malalts de càncer i els seus familiars. 

Més sostenible

Els organitzadors han fet aquest any un pas més per fer de l’Oncotrail  un esdeveniment sostenible i respectuós amb el medi ambient. Dos dels trams del recorregut no s’han marcat amb cintes i s’han hagut de seguir amb dispositius GPS. Es tracta d’una prova pilot, amb l’objectiu que en el futur tota la cursa es pugui fer sense marcar, eliminant així el risc que quedin restes de plàstic en els paratges naturals per on passa la cursa. També s’ha reduït l’ús de plàstic als avituallaments, eliminants els gots i substituint els plats i coberts de plàstic per d’altres fabricats amb material orgànic. 

Més de 1 milió d’euros en sis anys 

La finalitat de l’Oncotrail és recaptar fons per millorar les condicions de vida dels malalts de càncer de les comarques gironines i els seus familiars. Per aquest motiu, per participar-hi cada equip ha de fer un donatiu a la Fundació Oncolliga Girona per un import mínim de 1.000 euros. Els equips busquen patrocinadors i organitzen tota mena d’activitats benèfiques en els mesos i setmanes previs a la cursa per tal de reunir aquesta suma i, sovint, la donació que fan acaba superant de llarg els 1.000 euros. 

L’augment d’equips participants any rere any ha anat acompanyada del conseqüent increment dels fons recaptats. En total, en les sis primeres edicions (2013-2018) s’han recollit un total de 912.374 euros.  Els diners es destinen principalment a cobrir necessitats dels hospitals gironins a les quals d’administració no pot arribar, com ara la renovació de llits o butaques per a les sales de quimioteràpia, però també es dedica una part a la investigació de la malaltia dins de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona i una altra als serveis que la mateixa Fundació ofereix dins dels hospitals (suport psicològic, estètica oncològica, banc de perruques o  grups de gimnàs, entre d’altres).