“L’oncologia avui en dia està evolucionant a passos gegants”

Entrevista a Ferran Guedea, cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Institut Català d’Oncologia

2088397

Què opina de l’estat actual de la medicina oncològica?

Cada cop els tractaments de càncer permeten curar més pacients amb més bona qualitat de vida. Molts dels tumors que eren incurables fa 10 anys, avui en dia es poden cronificar, com per exemple, els de pulmó.

Avui en dia també podem indicar tractaments específics estudiant les característiques genètiques del pacient i escollir quin és el fàrmac o el tipus de radioteràpia més precisa que permeti cronificar la malaltia.

També apareixen nous conceptes com els pacients amb molta o poca càrrega tumoral. Doncs avui en dia, també, els pacients oligometastàsics (amb molta càrrega) també poden cronificar la malaltia, cosa que abans era impensable.

En resum, clarament, estem avançant molt i allò que fa uns anys era una malaltia incurable avui es pot curar o cronificar. L’oncologia avui en dia està evolucionant a passos gegants.

Quins són, doncs, els casos d’èxit amb els tractaments actuals?

De tumors inicials se’n curen moltíssims (el 85% en estadi I i II), el de pròstata, per exemple, és de baix risc (es superen més del 90%)… Fa deu anys aquestes dades no les teníem. A més els tractaments d’avui en dia, a banda d’allargar o cronificar, permeten a la persona gaudir d’una millor qualitat de vida.

Els tumors de pulmó, per exemple. Actualment, amb aquells pacients que no es poden operar hi ha el tractament de SBRT que permet controlar fins a un 90% la malaltia amb un percentatge de supervivència del 70% als 3 anys.

En general s’estan aconseguint uns resultats boníssims en comparació fa 10 anys. Hi ha fàrmacs per aquelles pacients que tenen tumor de mama amb moltes localitzacions de metàstasi que poden allargar la vida a la pacient millorant la seva qualitat de vida.

Quina incidència té la radioteràpia en la curació del càncer? Quines altres novetats hi pel que fa al tractament?

Pensa que el 60% de pacients que tenen un tumor han de rebre tractament de radioteràpia  durant la fase inicial, d’evolució o de seguiment. Per tant, la incidència de la radioteràpia és molt alta. Hi ha altres novetats, per exemple, amb els tractaments de tumors petits cerebrals. Aquests es poden operar o tractar amb radiocirugia cerebral per aconseguir controlar els tumors petits ja siguin de metàstasis o tumors primaris del cervell.

Vostè va participar el mes de setembre a la Jornada organitzada per l’Idibell i Oncobell, ‘El càncer de tu a tu’. Pot fer una valoració d’aquesta jornada? Quines conclusions més importants se’n van extreure?

Vaig estar molt sorprès perquè hi va haver molta assistència. Tota la sala de l’Hospital de Bellvitge estava pràcticament plena, cosa que es va demostrar l’interès que suscita la recerca en oncologia en l’àmbit dels joves científics. La segona cosa que vull destacar és la qualitat dels ponents del simpòsium que van aportar molt amb les seves ponències. Tot un èxit.

El mes de desembre la Marató de TV3 està dedicada a la recerca en càncer. Què en pensa d’iniciatives com aquesta?

Són molt necessàries perquè realment ajuden a fer més recerca i més recerca vol dir investigar per aconseguir més tractaments específics contra el càncer. I perquè hi hagi aquests avenços es necessiten diners. Els fons són imprescindibles i més en un país com el nostre, Catalunya, que té mola tradició de recerca en càncer.

Estem avançant molt, cada 5 anys estem veient avenços i això és molt important perquè la incidència del càncer augmenta un 2% a l’any per l’esperança de vida. Pensa que l’esperança de vida de l’home ha passat de 79 a 82 anys i de la dona dels 82 als 85 anys.