L’Observatori d’Atenció a l’Pacient visibilitza les barreres amb què es troben les persones amb malalties cròniques

La Plataforma d’Organitzacions de Pacients (POP) de la qual la FECEC en forma part ha presentat l’informe 2019 de l’Observatori d’Atenció a l’Pacient (OAP), un espai de coneixement i informació que recull la situació, les demandes i els interessos de les persones amb malalties cròniques a Espanya amb el objectiu de concretar propostes de millora conjunta amb tots els agents sanitaris i socials.

mujerenfermera

L’acte de presentació d’aquest informe, que ha tingut lloc al Cercle de Belles Arts de Madrid i ha estat inaugurat pel secretari general de Sanitat i Consum, Faustino Blanco, i per la presidenta de la POP, Carina Escobar.

Durant la seva intervenció, Faustino Blanco ha assegurat que participar en actes així “contribueix a desenvolupar millores dins de les administracions ia generar un canvi efectiu en la gestió de la cronicitat” a el temps que ha manifestat la necessitat que el desenvolupament de el marc estratègic de la seva abordatge tingui en compte “l’efectivitat, l’eficiència, l’accessibilitat, la seguretat i l’atenció centrada en el pacient”.

“Tenim un projecte entre mans que consisteix a crear un Consell Assessor de Pacients que, quan es desbloquegi aquest Govern en funcions, esperem que formi part de l’estructura d’aquest Ministeri per poder treballar encara més junts i coordinats i formar aliances per aconseguir un servei públic de qualitat i confiança per a tots els ciutadans “, ha explicat.

Per la seva banda, Carina Escobar ha posat en valor la necessitat de “seguir sent el suport i l’altaveu de les demandes de tots els pacients, ja que si volem tenir una sanitat que respongui a les nostres necessitats és vital que tots ens involucrem i que ens deixin participar de manera significativa en la formulació d’aquelles polítiques que afecten directament el pacient “.

Per això, des de la POP, amb el suport de les seves entitats membre, continuaran “estenent la mà per treballar conjuntament amb l’Administració, societats científiques i tots els agents de salut, com a socis clau en l’avanç i transformació de sistema sanitari”. “Només junts podrem aconseguir una atenció que estigui realment focalitzada en el pacient”, ha assenyalat Escobar.

Durant la presentació de l’informe, la directora de l’POP, María Gálvez, ha indicat que l’Observatori “pretén visibilitzar i conscienciar sobre la situació d’especial vulnerabilitat que viuen els pacients amb malalties cròniques i les seves famílies”. “Amb aquest projecte volem mostrar la situació de moltes persones amb diferents patologies, generar una evidència que serveixi de palanca per millorar el seu accés a l’atenció sanitària i social en igualtat de condicions i aconseguir que les polítiques sanitàries, socials i educatives estiguin orientades a pal·liar l’impacte que té la malaltia en el seu dia a dia “, ha manifestat.

El OAP recull diversos documents amb els quals s’ha elaborat un informe conjunt, que ofereix una imatge del que és ser pacient crònic a Espanya i les barreres amb què aquestes persones es troben actualment. En l’edició de 2019 s’han fixat com a prioritats els drets dels pacients, la qualitat de l’atenció i l’impacte de la malaltia, especialment en els col·lectius d’infància i joventut, dona, gent gran i persones amb dolor crònic.

En la seva intervenció, Gálvez ha destacat dades “que mostren la vulnerabilitat d’aquestes persones en l’exercici dels seus drets, l’impacte de la malaltia en l’àmbit econòmic, social, laboral i educatiu, i les dificultats que tenen, en alguns casos, per accedir a l’atenció sanitària i social que necessiten “. Entre aquestes dades destaca que el 70% de les persones amb dolor crònic declara tenir un menor rendiment en el seu treball a causa de el dolor i que només el 42% d’aquestes persones tenen reconegut algun grau de discapacitat.