L’Institut Català d’Oncologia fa radioteràpia els caps de setmana

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) de l’Hospitalet de Llobregat amplia als caps de setmana el servei de radioteràpia urgent per al tractament de les compressions medul·lars que causen alguns tumors i que poden provocar seqüeles neurològiques i de mobilitat en el pacient.

Pacients amb càncer rebent tractament de quimioteàpia o radioteràpia a l'ICO Girona. Les fotos són de l'ACN.
Pacients amb càncer rebent tractament de quimioteàpia o radioteràpia a l’ICO Girona. Les fotos són de l’ACN.

En un comunicat, la conselleria de Salut va informar que el servei de radioteràpia urgent, que fins ara funcionava de dilluns a divendres, passa a estar disponible també els dissabtes i diumenges de 8 a 22 hores.

L’ICO de l’Hospitalet és centre de referència per a tot Catalunya en el tractament amb radioteràpia urgent de determinats casos relacionats amb el càncer.

En concret, la radioteràpia urgent evita que les compressions de la medul·la òssia que causa una metàstasi estesa en la columna vertebral –en càncers primaris com els de mama i els de pulmó– puguin derivar en conseqüències irreversibles per al pacient, com a immobilitat en les cames o altres seqüeles neurològiques.

Fins ara, les compressions medul·lars que es diagnosticaven els caps de setmana a Catalunya no es podien tractar amb radioteràpia i proporcionaven altres tractaments simptomàtics.