El doctor Jordi Barretina, director de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), ha coliderat l’estudi més gran que s’ha fet mai sobre genòmica del càncer entre dones d’ascendència africana.
Aquest estudi, que ha estat publicat a la revista Nature Communications, posa en relleu que la identificació de les diferències genètiques en el càncer de mama pot millorar l’atenció de la malaltia en poblacions més desfavorides. Mitjançant la comparació de les dades genòmiques de pacients nigerianes amb càncer de pit amb una base de dades de pacients dels Estats Units, l’estudi conclou que algunes característiques moleculars agressives són molt més freqüents en els tumors de les dones nigerianes que en els de les dones americanes, ja siguin de raça blanca o negra.
Els autors de l’estudi, encapçalat per Barretina i la doctora Olufunmilayo Olopade, directora del Center For Clinical Cancer Genetics i del Center For Global Health, ambdós de la Universitat de Chicago, afirmen que aquestes diferències podrien explicar la disparitat en la mortalitat per càncer de pit en les dones nigerianes i d’altres nacionalitats de l’Àfrica occidental.