L’ICO posa en marxa tres assajos clínics sobre la COVID19 en pacients oncològics i professionals de la salut

El nou coronavirus SARS-CoV-2 està posant a prova els sistemes de salut a nivell mundial. Aquesta nova pandèmia representa un desafiament mèdic i de salut pública, que pot arribar a afectar un 20% de la població.

Laboratori-web.jpg_1200615505

Tot i que s’espera que més del 80% de les persones infectades siguin asimptomàtiques, la resta dels pacients presentaran símptomes respiratoris, amb un impacte potencial de fins a un 10% de la mortalitat entre els afectats.

Entre els grups de major risc, tant de la infecció com de les complicacions més importants de la infecció per coronavirus, hi ha pacients amb immunosupressió de malalties hemato-oncològiques. També és previsible que el temps per disminuir la càrrega viral d’aquests pacients sigui més prolongada, amb un impacte sobre el control de l’epidèmia.

Tres estudis per a combatre la COVID19
En aquest context, l’Institut Català d’Oncologia posa en marxa tres assajos clínics orientats tant als nostres pacients hemato-oncològics en tractament actiu o en seguiment i també orientats als professionals que els atenen.

Assaig BarCOVID19: explorarem l’eficàcia de baricitinib en el tractament dels nostres pacients amb càncer i COVID19 que desenvolupin pneumònia. Aquest medicament té dos mecanismes d’acció interessants, antiinflamatori i inhibidor de la incorporació de virus en el alvèol.

Assaig Oncovid: Estudiarem l’eficàcia de hidroxicloroquina, un altre antiinflamatori que in vitro disminueix la càrrega viral dels infectats. En l’assaig compararem els resultats de pacients amb càncer amb professionals assistencials que s’hagin infectat per COVID19, tots ells amb símptomes lleus-moderats (sense pneumònia).

Assaig PrevenCov en professionals: s’estudiarà l’eficàcia de la hidroxicloroquina per prevenir la infecció pel coronavirus en treballadors assistencials i no assistencials dels nostres hospitals mitjançant un disseny aleatoritzat i controlat amb placebo. En absència de vacuna, pensem que aquest tipus de prevenció primària pot ser una estratègia eficient per prevenir la infecció.

Aquests estudis complementen la important tasca assistencial que duem a terme amb els pacients oncològics, a més d’altres estudis epidemiològics i el suport a les institucions que configuren la resposta que l’ICO dóna a aquesta epidèmia. En aquest sentit, i per tal de seguir avançant en la recerca sobre la COVID-19 i ajudar a dur a terme els assajos clínics que estem iniciant, des de l’ICO s’ha creat un perfil al web ‘Contraelcoronavirus.org’ per tal que totes les persones que vulguin i puguin col·laborar, i així dotar de més recursos l’equip investigador, ho puguin fer. Enllaç: https://www.contraelcoronavirus.org/ico