L’ICO lidera un estudi per combatre el càncer de cap i coll a través de la combinació d’un virus oncolític i un fàrmac

Ja s’ha aprovat l’inici de l’assaig en Fase 1, liderat i promogut per l’ICO, amb el virus oncolítics VCN-01 en combinació del fàrmac anti-PLD1 Durvalumab. Aquest assaig, que es portarà a terme amb pacients de l’ICO i que també permetrà rebre pacients d’altres hospitals del país, està dissenyat per avaluar la seguretat, tolerabilitat i activitat clínica de la combinació del virus oncolític i el fàrmac en pacients amb carcinoma escamós de cap i coll.

cancer_cap
Concretament, el VCN-01 és un adenovirus oncolític modificat genèticament elaborat a l’ICO i l’empresa VCN Biosciencies (un spin-off de l’ICO-IDIBELL). Aquest assaig permetrà “revertir les resistències als tractaments amb immunoteràpia. És a dir, estem buscant com rescatar pacients que ja han entrat en programes de tractament amb immunoteràpia i que no han funcionat. Amb l’acció d’un virus que destrueix cèl·lules tumorals i alhora fa aflorar nous antígens al microambient s’espera que les cèl·lules immunes que fins aleshores han fallat actuïn” explica el cap d’Oncologia Mèdica de l’ICO Badalona, Ricard Mesía

Què és la viroteràpia o teràpia amb virus oncolítics?
La viroteràpia o teràpia amb virus oncolítics consisteix en l’administració de virus modificats genèticament per disminuir la seva virulència i augmentar la seva capacitat de destruir les cèl·lules tumorals i en la què l’ICO hi té una àmplia experiència.

Les alteracions genètiques que adquireixen les cèl·lules tumorals i que els confereixen les característiques típiques del càncer com són la capacitat de replicació incontrolada o el desenvolupament de metàstasi, fan que siguin més vulnerables a les infeccions per virus perquè la seva maquinària de defensa contra les infeccions víriques aquesta alterada i no funciona correctament.

Per tant, un virus amb virulència atenuada aconseguirà infectar una cèl·lula tumoral però no una cèl·lula sana, assegurant així que no es produeixin efectes secundaris significatius. La teràpia amb virus oncolítics té un doble efecte antitumoral: de manera directa, infecta i destrueix a les cèl·lules tumorals; i de manera indirecta, aquesta destrucció de cèl·lules tumorals és reconeguda pel sistema immune del pacient, contribuint també a l’acció antitumoral, el que es coneix com a mort cel·lular immunogènica.