L’Institut Català d’Oncologia, a través de la Unitat de Control del Tabac, acaba de rebre la re-designació de Centre Col·laborador de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per al Control del Tabac. La primera designació, que va englobar la tasca feta de març de 2015 a març de 2019, ha estat avaluada positivament per l’OMS i ha permès la re-designació per a un període de quatre anys més.
En paraules de la cap del Programa de Control del Tabac de la Regió Europea de l’OMS, Kristina Mauer-Stender, “el Centre Col·laborador de l’OMS a l’Institut Català d’Oncologia establert fa quatre anys és un dels més actius a la nostra regió i al món. A través de diverses activitats, com ara la formació en línia de professionals sanitaris en tabaquisme o l’organització de reunions científiques internacionals, com el Symposium ICO-WHO, està tenint un paper molt rellevant per al control del tabaquisme a Europa i a altres regions del món”.
Així mateix, pel director del Centre Col·laborador a l’ICO, Esteve Fernández, aquesta re-designació “representa un reconeixement a la feina desenvolupada des de l’ICO per al control del tabac i permetrà dur a terme intervencions més eficaces, basades en l’evidència, per al control del tabaquisme, que encara és el principal problema de salut pública del planeta, en ple segle XXI”.
L’ICO, a través de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense fum, se suma a la 20ena Setmana sense fum (del 25 al 31 de maig) per tal de sensibilitzar la població de la importància de no iniciar-se en el tabac o d’abandonar-ne el consum, amb el lema d’enguany “Recupera la inspiració!”
Què implica ser centre col·laborador de l’OMS en el control del tabac?
Els Centres Col·laboradors tenen com a finalitat ajudar i donar suport a l’OMS en el desenvolupament dels seus objectius de salut, tant a nivell nacional com internacional.
En el cas del Centre Col·laborador per al Control del Tabac establert a l’ICO, aquests objectius inclouen:
– Donar suport a l’OMS en la recerca referent a la implementació i disseminació d’intervencions dirigides a la prevenció i cessació tabàquica.
– Estudiar els factors que influeixen en l’adopció i extensió d’intervencions basades en l’evidència per al control del tabaquisme en la població general i en grups específics.
– Col·laborar en l’avaluació de programes i polítiques de control del tabac.
– Donar suport a l’OMS en programes de formació en tabaquisme per a professionals sanitaris i fomentar la conscienciació i informació sobre el control del tabac, tant a Europa com a altres regions.
A banda de les activitats impulsades des del Centre Col·laborador, els seus membres han participat en l’assessorament a diversos governs i en encàrrecs específics de l’OMS en l’àmbit del control del tabac i de les malalties no transmissibles amb les Oficines de la regió Europea (Copenhage i Moscou), del Programa Mundial de Control del Tabac (Ginebra) i de l’Agència Internacional d’Investigació del Càncer (Lió). Emmarcades en aquesta col·laboració internacional també s’inclouen la coordinació de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, per encàrrec de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i la creació de xarxes similars a Espanya, així com la col·laboració amb la xarxa internacional de serveis sanitaris lliures de tabac. Aquesta activitat es complementa amb la coordinació de projectes europeus de recerca en tabaquisme en el marc del Programa Horitzó 2020 i la participació en l’Acció Conjunta per al Control del Tabac de la Unió Europea.
L’ICO i l’OMS, una llarga relació
La relació de l’ICO i l’OMS no és nova. Des de febrer de 2008 l’ICO és Centre Col·laborador de l’OMS per a Programes Públics de Cures Pal·liatives i manté l’”HPV Information Center”, en col·laboració amb l’Agència Internacional del Càncer, de l’OMS.
Aquestes col·laboracions i la participació en altres projectes internacionals, situen a l’ICO com un centre de referència en la prevenció i el control del càncer més enllà de les nostres fronteres.