L’ICO assoleix una curació del 90% en el càncer de pròstata d’alt risc

Un estudi publicat a Radiotherapy and Oncology mostra els bons resultats de la combinació de la radioteràpia externa, la braquiteràpia i l’ús d’hormones en aquests tumors. 

ICO estudi sobre càncer de pròstata

La curació del càncer de pròstata d’alt risc és del 91% als cinc anys i del 89% als set anys amb una innovadora combinació de tractaments. Així ho ha conclòs un estudi de l’Institut Català d’Oncologia que s’ha publicat a la revista Radiotherapy and Oncology.

El treball, que recull el seguiment de prop de 400 pacients de càncer, es va presentar ahir a la sala d’actes Pau Viladiu de l’Institut Català d’Oncologia a l’Hospitalet de Llobregat.

El càncer de pròstata és el més freqüent en els homes a Catalunya. Se’n donen uns 5.000 casos nous cada any, per sobre del de còlon i recte (prop de 4.000 casos) i el de pulmó (3.500). És un càncer molt associat a l’edat.

L’envelliment de la població fa que la seva incidència augmenti cada any. Segons les projeccions del Pla Director d’Oncologia, l’any 2020 se’n produiran uns 6.000 casos nous anuals. Malgrat l’elevada incidència, és un tumor de lenta evolució en la majoria de casos, amb una supervivència del 84% als cinc anys, també segons les dades del Pla Director d’Oncologia.No obstant això, en una petita proporció de casos, el tumor és més agressiu i pot comprometre la supervivència dels pacients.

El tractament amb braquiteràpia consisteix en la col·locació d’una font radioactiva –en aquest cas de iode-125– dintre o en la proximitat del tumor; la radiació que emet destrueix les cèl·lules malignes. Aquesta intervenció quirúrgica s’ha de fer diverses vegades durant el tractament.

En el cas de l’ICO, a partir de l’any 2002 es va començar a aplicar una innovadora combinació de radioteràpia externa i braquiteràpia, associat a un tractament hormonal. D’aquesta manera, es redueixen les sessions de radioteràpia externa i es fa una única intervenció al quiròfan per dur a terme la braquiteràpia.

Seguiment de prop de 400 pacients
L’estudi que s’ha presentat mostra els resultats de supervivència de 377 pacients de càncer de pròstata d’alt risc sotmesos a aquesta combinació pionera de tractaments. El treball conclou que la curació (és a dir, el control bioquímic) als cinc anys és del 91% i, als set anys, del 89%. Així mateix, s’ha observat que els efectes secundaris són mínims. Això situa l’ICO entre els centres amb una major curació en càncer de pròstata d’alt risc d’Europa.