L’Hospital Sant Joan de Déu forma part de l’organització del Congrés Internacional d’Oncologia Pediàtrica

L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona participa i forma part del comitè organitzador del Congrés internacional de la SIOP (International Society of Paediatric Oncology) en el qual es tractaran els principals avanços en oncologia infantil a nivell mundial i que ha donat principi avui a Barcelona.

El 54è Congrés Internacional de la Societat Internacional d’Oncologia Pediàtrica ha batut rècord d’assistència en la primera edició posterior a la pandèmia, que se celebra en format híbrid i reuneix, durant tres jornades, a més de 3.000 oncòlegs pediàtrics. El principal objectiu de l’organització mundial d’oncologia pediàtrica per al congrés és posar en contacte professionals de diferents continents per a facilitar que qualsevol nen, nena o adolescent amb càncer tingui accés als millors tractaments possibles resideixi on resideixi. Per aquest motiu, un dels grans focus de la trobada és analitzar els tractaments disponibles i la recerca que es duu a terme als països en vies de desenvolupament. Aquest és el primer congrés que se celebra a Espanya des de la creació de la Societat Internacional d’Oncologia Pediàtrica, l’any 1967.

young-child-in-therapy-for-battling-cancer

Foto: Freepik

Cada any, 1.400 nens i adolescents espanyols són diagnosticats d’un càncer. Prop del 80% superarà la malaltia, però fins i tot en un terç de casos amb seqüeles significatives derivades del tractament. En el 20% restant dels casos moriran perquè el tractament no ha resultat eficaç o, simplement, perquè no existeix cap tractament per a combatre’l. Aquestes xifres, no obstant això, no s’aconsegueixen als països en vies de desenvolupament on l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que el nombre de nens i adolescents que superen la malaltia no aconsegueix el 30%. Per això el programa d’acció global contra el càncer infantil de l’OMS aspira al fet que, l’any 2030, aquesta xifra s’elevi fins al 60% en els sis tipus de càncer pediàtric que més afecten la infància: leucèmia linfoblástica, limfoma de Hodgkin, retinoblastoma, tumor de Wilms, limfoma de Burkitt i glioma de baix grau.

A Europa i els Estats Units, els oncòlegs adverteixen que la recerca ha de finançar-se per a trobar nous tractaments contra els càncers incurables i, d’altra banda, que els tractaments existents siguin menys agressius perquè, a més de curar el càncer, no deixin seqüeles. La realitat demostra que el volum de recerca del càncer pediàtric queda molt lluny de la recerca del càncer en adults. En els últims 20 anys s’han aprovat menys de 20 fàrmacs específics per al càncer que afecta la població infantil i juvenil, que entra en la categoria de malalties rares (per infreqüents). Això suposa un repte no sols per a la recerca –dificulta l’obtenció d’una mostra significativa de pacients per a l’inici d’assajos– sinó també per a l’assistència i atenció d’aquests nens.

“És extremadament important que aquests pacients puguin ser atesos per professionals i equips especialitzats que tinguin experiència en el tractament d’aquestes malalties i hagin atès un volum significatiu de pacients”, explica Andrés Morales, director assistencial del SJD Pediatric Cancer Center Barcelona (PCCB), el primer centre dedicat exclusivament al càncer pediàtric i que més casos atén a Espanya. En l’actualitat el centre monogràfic del càncer de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona (concertat amb la xarxa d’assistència pública de salut) rep peticions procedents de famílies de tot el món que venen buscant un tractament per al seu fill.