L’hospital Parc Taulí introdueix el tractament de crioablació pel càncer de mama

La Unitat de Patologia Mamària del Parc Taulí de Sabadell ha començat a aplicar la tècnica radiològica de la crioablació en el tractament del càncer de mama. L’equip de la Dra. Amaya Martin ha estat pioner a utilitzar-lo a la comarca del Vallès Occidental.

Aquest procediment de destrucció tumoral per congelació és una tècnica radiològica mínimament invasiva en la qual s’utilitza una agulla de fi calibre amb la qual s’arriba al tumor i es destrueixen les cèl·lules canceroses mitjançant la congelació, a través de la introducció d’un gas extremadament fred, l’argó.

És una tècnica ambulatòria que no requereix l’hospitalització de la pacient i es fa amb anestèsia local. El procediment és molt ràpid, té una duració mitjana d’uns 30-40 minuts.

A principis del mes de març, el servei de radiologia de la Unitat de Patologia Mamària va utilitzar aquesta tècnica, per primera vegada, per tractar un tumor de 2 cm de diàmetre en la mama en una dona de 82 anys amb múltiples comorbiditats que impedien la intervenció quirúrgica. A més, el tumor no responia a l’hormonoteràpia, que és el tractament alternatiu habitual per a pacients amb edat avançada no operables.

Vint-i-quatre hores després del tractament de crioablació, l’equip d’infermeria realitza una trucada a la pacient per fer  un control telefònic. Després ha de continuar amb les visites programades amb el seu especialista.

Des del mes de març s’han tractat amb èxit dues dones, però es preveu que es vagin incrementant el nombre de pacients tractades. El tractament de la crioablació està indicat per a dones d’edat avançada amb diferents comorbiditats, no operables, i que no responen a l’hormonoteràpia.

Tot i que, ara mateix, el tractament base pels tumors mamaris és la cirurgia, la crioablació s’està estudiant com una alternativa en casos específics. “Els resultats dels diferents estudis són molt bons i equiparables als de la cirurgia”, ha explicat la Dra. Amaya Martí.

Fins al moment, la crioablació s’utilitza en càncers renals, malformacions vasculars, osteomusculars, de coll d’úter i de pròstata, entre d’altres.

Font: Hospital Parc Taulí