L’Hospital del Mar provarà la biòpsia líquida en càncer d’ovari per personalitzar la teràpia

L’Hospital del Mar impulsarà un projecte d’investigació de tres anys per analitzar la viabilitat d’utilitzar la biòpsia líquida –que detecta ADN tumoral en anàlisi de sang– per monitoritzar pacients amb càncer d’ovari i personalitzar el tractament al poder preveure la resposta que tindrà el tumor.

gens cancer ovari

Els investigadors analitzaran si aquesta tècnica és útil per a la detecció i el tractament precoç de les recaigudes –que pateixen el 70% de les pacients als dos anys d’iniciar el tractament–, i tenir un efecte positiu en la supervivència, que actualment és menor del 45%, i es tracta del tumor ginecològic amb més mortalitat, ha explicat el centre en un comunicat aquest dilluns.

Aquesta tècnica detecta en el plasma de la sang els nivells i mutacions de l’ADN tumoral, una informació que permet preveure la resposta dels pacients al tractament, i encara que l’hospital l’utilitza en casos de tumors de còlon, recte, pulmó, mama i genitourinaris , encara no s’ha explorat en tumors d’ovari.

La Unitat Funcional Multidisciplinària de Tumors Ginecològics del centre, en col·laboració amb el Laboratori de Biologia Molecular del Servei d’Anatomia Patològica –liderat per Beatriz Bellosill– estudiarà els possibles marcadors en sang del càncer d’ovari, comparant mostres de tumor i en plasma sanguini .

També analitzarà l’impacte del seguiment amb aquesta tècnica de les pacients tractades amb cirurgia i amb quimioteràpia, així com l’evolució de l’ADN tumoral en sang durant tot el procés.

La responsable de la Unitat Funcional, Gemma Mancebo, ha explicat que els marcadors predictius en càncer d’ovari podrien permetre “seleccionar intervencions terapèutiques en funció de la probabilitat d’aquests tumors de respondre, amb un clar benefici per a les pacients”.

MILLORAR ELS RESULTATS

Actualment, el monitoratge i detecció de les recaigudes es fa combinant diverses tècniques, però cap s’ha mostrat prou sensible i específica, davant el que Mancebo ha destacat que “és important disposar de mitjans útils per identificar les pacients amb un risc més gran de recaiguda i explorar noves opcions terapèutiques per millorar aquests resultats “.

Les cèl·lules del càncer d’ovari presenten una sèrie de mutacions genètiques que, en cas de ser detectades i monitoritzades, es poden convertir en noves dianes per al tractament.