L’Hospital del Mar incorpora la micropigmentació oncològica reconstructiva per a pacients de càncer de mama

El passat 30 de juny es va realitzar el primer cas en una pacient que s’havia sotmès a una mastectomia i a una reconstrucció mamària. Aquesta tècnica no és dolorosa i es pot realitzar a un consultori sense necessitat d’anestèsia. L’Hospital del Mar és un dels primers centres públics catalans que ofereix aquesta alternativa a les seves pacients.

L’Hospital del Mar ja ha incorporat la tècnica de la micropigmentació oncològica reconstructiva per a les pacients tractades de càncer de mama. La Unitat Funcional de Patologia Mamària va tractar el primer cas el passat 30 de juny, una pacient intervinguda amb una mastectomia i una posterior reconstrucció mamària, que es va completar amb aquesta tècnica per a l’àrea de l’arèola i el mugró.

L’equip format per la Dra. Núria Argudo, metgessa adjunta de la unitat, i la infermera Maria Jesús López, han realitzat la formació necessària per poder aplicar aquesta tècnica, que permet completar la reconstrucció mamària sense dolor i sense haver de passar de nou pel quiròfan. Es tracta, com explica la Dra. Argudo, “d’un tatuatge, però més superficial, la qual cosa fa que sigui més segur, amb l’inconvenient que, en uns anys, segurament caldrà fer retocs”.

Maria Jesús López destaca la importància de poder donar aquesta alternativa a les dones tractades de càncer de mama. “A nivell tècnic és una tècnica senzilla, però per a les pacients, a nivell emocional és molt important”, explica. La intervenció es realitza a un consultori i no cal aplicar anestèsia per dur-la a terme. “És una qüestió de qualitat de vida”, apunta la Dra. Argudo, “l’últim pas de la reconstrucció de la mama, un abans i un després del procés de la malaltia, amb el càncer de mama”.

Finalitzar la reconstrucció

L’Hospital del Mar és un dels primers hospitals públics catalans que incorpora aquesta tècnica. Fins ara, les pacients, en els casos d’afectació de l’arèola i el mugró, després del tractament curatiu i la reconstrucció, s’havien de sotmetre a una última cirurgia per acabar el procés i tornar a veure la mama completa. La micropigmentació és una alternativa que s’obre per a elles. Les seves impulsores calculen que es podran tractar mig centenar de casos cada any. De moment, han iniciat un estudi per valorar la seva efectivitat i la satisfacció de les pacients en comparació amb la reconstrucció efectuada a quiròfan.