L’Hospital de Sant Pau adapta un espai per als pacients portadors d’una ostomia

Sant Pau compta amb un bany específic per a pacients portadors d’una ostomia, ubicat entre les consultes externes d’Oncologia, Patologia Digestiva i Cirurgia General i Digestiva. Es tracta d’un espai adaptat, digne i confortable, perquè aquests pacients puguin buidar o canviar la bossa, si tenen necessitat, durant el temps d’espera per a les consultes, tractaments o proves a l’Hospital.

Els destinataris d’aquests lavabos són persones portadores d’una ostomia, sigui urinària o digestiva. Acostumen a ser pacients oncològics, amb patologies benignes, amb malaltia inflamatòria intestinal… que han requerit una intervenció per la qual se’ls hi ha fet una derivació del budell a la paret abdominal. Pot ser una situació temporal, a l’espera d’una segona intervenció per tancar-los i reconstruir-los el trànsit, o una situació de cirurgia amb una ostomia permanent per a tota la vida.

“En el meu paper com a infermera estomaterapeuta vull ajudar a visibilitzar a aquelles persones portadores d’una ostomia perquè puguin disposar d’infraestructures al nostre centre hospitalari adaptades a les seves necessitats, que tinguin una ajuda, un lloc digne on ells puguin canviar-se la bossa durant el de temps d’espera per a les visites, els tractaments o les proves diagnòstiques, que puguin tenir un espai adequat, íntim… Un lavabo adaptat a les seves necessitats. Això contribueix que tinguem un Hospital més humanitzat” explica Mercè Rubió Vázquez, infermera estomaterapeuta de Sant Pau.

Precisament, en el passat Dia Mundial del Pacient Ostomitzat, celebrat a principis d’octubre de 2022, els pacients van reclamar més urinaris públics adaptats a la seva condició. El nombre de serveis públics adaptats a l’Estat no arriba al centenar i la majoria d’ells, com el cas d’aquest situat a Sant Pau, estan als hospitals.

Foto miniatura: Freepik