El pacient, operat amb cirurgia robòtica, va tornar al seu domicili el mateix dia de la intervenció.
El Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, a Barcelona, ha realitzat per primera vegada a Espanya una prostatectomia radical (extirpació total de la pròstata) amb cirurgia major ambulatòria. El pacient, diagnosticat de càncer de pròstata, va ser operat el 9 de març i donat d’alta aquell mateix dia. És a dir, sense necessitat de passar una o dues nits ingressat a l’hospital, com ha estat la norma fins ara en aquesta cirurgia.
Per al pacient, la prostatectomia en règim de cirurgia major ambulatòria té com a avantatges una disminució del risc de les complicacions pròpies de l’ingrés hospitalari, i una major comoditat i benestar, ja que la intervenció quirúrgica interfereix menys en la seva vida quotidiana i li permet tornar abans a les seves activitats habituals.
Per poder portar a terme de manera segura aquest tipus de cirurgia en règim ambulatori, és necessari que l’equip quirúrgic tingui una gran expertesa en la tècnica. El Servei d’Urologia de l’Hospital de Bellvitge és un dels centres de l’Estat que realitzen anualment més cirurgies de pròstata. A més, ja des del 2009 va començar a fer prostatectomies radicals mitjançant robot quirúrgic, un sistema ja molt consolidat en què el cirurgià controla els braços articulats del robot des d’una consola amb visió tridimensional que li permet una precisió mil•limètrica en els moviments. Actualment, l’Hospital de Bellvitge ja realitza totes les prostatectomies radicals mitjançant cirurgia robòtica.
Aquest primer cas és el tret de sortida d’un programa de prostatectomia radical en règim ambulatori a l’Hospital de Bellvitge en el qual s’espera poder incloure anualment uns 40 pacients (un 35% del total). Per posar-lo en marxa, s’ha establert un protocol d’actuació de caràcter multidisciplinari en el qual participen especialistes en cirurgia urològica, anestesiologia, infermeria de quiròfans i infermeria de cirurgia major ambulatòria, sota la coordinació de la Unitat Funcional de Càncer de Pròstata de l’HUB i l’ICO (on s’integren cirurgians, oncòlegs mèdics, oncòlegs radioterapeutes i infermeria especialitzada en pròstata).
Els pacients seran seleccionats en funció d’un conjunt de criteris, entre els quals els de no tenir comorbilitats importants, la previsió d’una intervenció poc complexa, i el conjunt de criteris habituals dels pacients de cirurgia major ambulatòria. Així mateix, cal que siguin pacients que acceptin i es mostrin motivats per participar en aquest programa.
La prostatectomia radical és una de les cirurgies oncològiques més comunes. Es tracta d’una de les opcions habituals per al tractament del càncer de pròstata, del qual cada any es diagnostiquen 5.000 nous casos a Catalunya. La supervivència dels pacients és superior al 90% als cinc anys. L’any 2019, l’Hospital Universitari de Bellvitge va realitzar 115 prostatectomies radicals, totes elles amb cirurgia robòtica. Des del 2009, ha portat a terme més de mil d’aquestes intervencions mitjançant cirurgia robòtica.
El Dr. Francesc Vigués, cap del Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, destaca que la tècnica en règim ambulatori “no difereix de l’habitual, llevat d’algunes modificacions en el preoperatori i alguns ajustaments en l’analgèsia; realment, la clau per poder posar en marxa el programa amb totes les garanties és l’expertesa de l’equip”.
En el mateix sentit, el Dr. José Francisco Suárez Novo, coordinador de la Unitat Funcional de Càncer de Pròstata de l’HUB i l’ICO, subratlla que aquest nou programa pioner “no hauria estat possible sense la forta implicació dels professionals que hi col·laboren des de les diferents especialitats; encara que l’any passat no ens va ser possible iniciar-lo a causa de la pandèmia, volem que aquest mateix 2021 sigui ja una realitat consolidada al nostre hospital”.
Fins ara, la prostatectomia radical en règim ambulatori s’ha portat a terme principalment en hospitals de França i dels Estats Units que compten també amb una gran experiència en cirurgia robòtica.