En un article publicat a la revista Cancer Research, investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid, en col·laboració amb l’Hospital General Universitari Gregorio Marañón, han mostrat que un programa d’exercici físic específic i supervisat per un professional pot ser molt beneficiós per a les pacients amb càncer de mama.
Els experts han comprovat que el programa no només pot ajudar a millorar la qualitat de vida -al reduir els efectes secundaris dels tractaments- sinó que, pel fet de ser físicament més actives, les pacients, prevenen altres malalties -com cardiopaties o obesitat- determinants per a la reaparició d’un tumor i, per això, per a la supervivència.
Per contribuir a la millora de la qualitat de vida de pacients amb càncer de mama, els investigadors han desenvolupat un programa d’exercici grupal específic per tractar els efectes secundaris dels tractaments del càncer de mama.
L’estudi va comparar dos grups de dones, un subjecte al tractament d’exercici i un altre que mantenia el seu estil de vida habitual. Van participar un total de 94 dones, el que el converteix en un dels estudis més grans realitzats a Europa en aquest àmbit.
Segons l’opinió de Soraya Casla, una de les autores i membre del Grup Espanyol d’Investigació en Càncer de Mama, “aquest tipus d’investigacions ens apropa molt més a canviar la perspectiva dels tractaments, sent més integral i tractant aspectes de la salut dels pacients que tindran un impacte a llarg termini “.
Efectes a llarg termini
Els resultats van mostrar que les dones que van participar en el programa d’exercici milloraven la seva qualitat de vida i augmentaven la quantitat d’exercici físic practicat en el seu temps lliure. A més milloraven la seva capacitat cardiovascular, un paràmetre relacionat amb la supervivència i l’aparició de malalties cardiovasculars; i reduïen la seva fatiga crònica.
La fatiga crònica és un dels efectes secundaris més habitual en pacients amb càncer, persistint, fins i tot, després de diversos anys després d’haver acabat els tractaments. Aquests beneficis es van observar fins i tot als sis mesos després d’haver acabat el tractament, el que significa que es va generar un canvi de l’estil de vida de les pacients, que es van tornar més actives.
Totes aquestes conclusions mostren que un programa d’exercici supervisat per un professional especialista en exercici oncològic pot ser una intervenció molt beneficiosa per a pacients amb càncer de mama, ja que no només pot ajudar-les a millorar la seva qualitat de vida, sinó que, en modificar el seu estil de vida i ser més actives, estan prevenint altres malalties determinants per a la reaparició d’un tumor i per a la supervivència.