L’exercici físic en pacients pediàtrics amb tumors sòlids millora la seva força muscular

L’exercici físic a través d’un programa d’entrenament intrahospitalari en pacients pediàtrics amb tumors sòlids en tractament amb quimioteràpia aconsegueix millorar el seu estat de salut general, incrementant la seva força i massa muscular.

D'esquerra a dreta: Elena Santana Sosa, entrenadora del programa, Julio Rubén Padilla, segon autor, i Carmen Fiuza Llums, primera autora, al gimnàs intrahospitalari amb una de les pacients participants en l'estudi. (DM)
D’esquerra a dreta: Elena Santana Sosa, entrenadora del programa, Julio Rubén Padilla, segon autor, i Carmen Fiuza Llums, primera autora, al gimnàs intrahospitalari amb una de les pacients participants en l’estudi. (DM)

Aquesta és una de les principals conclusions d’una investigació duta a terme per l’Hospital Nen Jesús, la Universitat Europea de Madrid, l’Institut d’Investigació Dotze d’Octubre i l’Hospital La Pau, i que es va posar en marxa amb l’objectiu de veure els efectes de l’exercici físic en pacients pediàtrics. El treball ha estat guardonat amb el Premi Nacional d’Investigació en Medicina de l’Esport que convoca la Universitat d’Oviedo, amb el patrocini de Liberbank.

El reclutament dels pacients va durar tres anys a causa de que la incidència de tumors sòlids en la infància no és alta. El programa d’entrenament intens començava a l’inici del tractament amb quimioteràpia amb l’objectiu de veure el seu efecte en la capacitat funcional i resposta immune dels pacients, segons assenyala Alejandro Lucía, professor de la Universitat Europea de Madrid, i autor sènior de la feina.

Per a la realització del mateix es van seleccionar 25 nens inclosos en el programa d’intervenció i el mateix nombre en el braç control, tots amb ells amb una edat entre 4 i 18 anys. L’entrenament, amb una durada de 19 setmanes de mitjana, va consistir en la realització de tres sessions setmanals d’una hora i mitja de durada cadascuna d’elles d’exercici aeròbic i exercici de força.

L’entrenament es va mantenir fins i tot en els casos en què els pacients havien d’estar aïllats per trobar-neutropènics i no podien accedir al gimnàs, amb un programa d’entrenament alternatiu que sí podien desenvolupar en la seva habitació, “utilitzant per a això bicicletes estàtiques i manuelles amb tot el material esterilitzat en comptes de les màquines convencionals “, explica Alejandro Lucia.

El programa d’entrenament en acabar l’assaig es va revelar segur al no haver-se registrat cap efecte advers, amb un augment de la força estadísticament significatiu. “Vam veure que al braç control la condició física general dels nens empitjorava com a conseqüència de la quimioteràpia i en canvi en els pacients sotmesos a entrenament millorava, augmentant la seva força i massa muscular al voltant d’un 25%, i també la seva energia, sense que la funció immune es veiés alterada “.

“Aquest darrer aspecte era important perquè l’exercici físic consumeix energia i el sistema immune necessita molta energia per funcionar adequadament. No vam veure que l’energia que es necessita per a ambdues tasques entrés en competició i tampoc vam trobar una sobreinflamación addicional”.

Els efectes d’augmentar la massa muscular sobre l’estat físic i de salut general són molt importants atès que “s’aconsegueix una reserva major de proteïnes per al sistema immune; sabem que és un fenotip indicador de salut en la població en general i en persones malaltes en particular “.

Un altre aspecte destacat a tenir en compte és que “trobem que els nens que seguien el programa d’entrenament augmentaven la seva autoestima perquè detectaven la millora, el que potenciava la seva confiança”. Com a efecte positiu també important trobar “una millor tolerància al tractament de quimioteràpia”.

La conclusió que Alejandro Lucía extreu de la investigació és que contemplar la introducció de programes d’entrenament intrahospitalari com a coadjuvant en la pauta de tractament dels pacients pediàtrics amb tumors sòlids ha de ser un aspecte a tenir en compte pel seu impacte en la condició general de salut i la seva bona relació cost-benefici.