L’estudi genètic permet que moltes pacients de càncer de mama puguin estalviar-se tractaments més agressius

Durant l’any 2017, un total de 110 dones tractades a l’ICO (a les quals se’ls hi va fer un estudi de plataformes de gens) van poder evitar fer la quimioteràpia de forma segura, xifra que suposa el 87% del total.

recerca-3.jpg_1604983773

Les plataformes gèniques són un test que analitza els gens dels tumors de mama i estudia l’agressivitat i el risc de recaiguda. D’aquesta manera, en funció d’aquests paràmetres, es pot saber amb major seguretat si és aconsellable afegir quimioteràpia per disminuir la probabilitat de que el tumor torni a aparèixer.

El càncer de mama és una malaltia molt freqüent que sabem que, aproximadament, una de cada nou dones el desenvoluparà en un futur. Afortunadament la taxa de curació als deu anys d’haver patit la malaltia augmenta any rere any gràcies a nous fàrmacs però també a noves estratègies i abordatges diferents. Una d’aquestes estratègies es la de poder diferenciar els diferents tipus de tumor que es poden produir a la mama per tal de practicar tractaments a mida. Moltes vegades aquests tractaments són menys agressius i, una de les maneres de poder-ho fer, és a través de les plataformes gèniques.

Què són i quin benefici tenen les plataformes gèniques?

Durant el 2017 a un total de 110 dones dels hospitals de la Xarxa ICO se’ls hi va demanar un estudi de plataformes de gens, per a poder saber quin tipus de tumor era el seu i quina era la millor opció pel seu tractament. Les plataformes gèniques són un test que analitza els gens dels tumors de mama i valora el risc de recaiguda i benefici, o no, d’administrar quimioteràpia de manera que es poden evitar els efectes indesitjables d’aquesta.
Aquest estudi ha permès que un 87% del total de les dones que se’ls hi ha realitzat es poguessin estalviar la quimioteràpia d’una manera segura.

Per què serveix la quimioteràpia o l’hormonoteràpia primària?

Hi ha hagut pacients que, amb un tipus concret de tumor, han pogut començar el tractament de quimioteràpia o d’hormonoteràpia per tal de veure quina resposta ha tingut el tumor davant d’aquest tractament i, posteriorment, poder practicar-los-hi cirurgia conservadora en gairebé el 80% dels casos. Per altra banda, en els casos més precoços, també permet una cirurgia menys extensa i amb millors resultats estètics i si el gangli axil·lar està efecte, i hi ha resposta ganglionar, es pot evitar el buidament axil·lar.

També hi ha estudis que demostren que les pacients a les que se’ls ha practicat cirurgia conservadora de la mama, seguida de tractament de radioteràpia, han obtingut una taxa de curació superior de les que han patit una extirpació complerta de mama.

La Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’ICO i l’HUB

Les Unitats Funcionals són un tipus d’organització que permet l’abordatge integral dels pacients. Diversos especialistes treballen en un espai físic comú i prenen una decisió conjunta sobre la manera de procedir. Aquest abordatge multidisciplinari i la immediatesa permeten escurçar els intervals diagnòstics i terapèutics i millorar els resultats clínics.

La Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’Institut Català d’Oncologia i de l’Hospital Universitari de Bellvitge és la més antiga de l’Estat i la que té un major volum de pacients de tot Catalunya. Està integrada per 24 membres: ginecòlegs, cirurgians plàstics, radiòlegs, anatomopatòlegs, oncòlegs mèdics, oncòlegs radioteràpics, infermeres, psicooncòlegs i personal d’administració. Tots ells estan especialitzats en la patologia mamària. Des de la seva creació, ha tractat unes 6.500 dones. Realitza 1.000 primeres visites anuals, de les quals es confirma un càncer en unes 460, i té unes 5.500 pacients de seguiment.