L’estètica oncològica no és un luxe, és una necessitat

 

Quan duem a terme un rigorós tractament per a superar un càncer, travessem una etapa d’estrès i d’angoixa.

El fet d’ocupar-se de l’aspecte físic, ajuda a reconciliar-se amb un mateix. Resulta sorprenent el poderós que pot ser aquest recurs com a remei natural en paral·lel al tractament mèdic.

Segons un estudi realitzat l’any 2017, el 81% dels pacients en tractament oncològic sol·liciten teràpies per a millorar el seu benestar. Aquesta creixent demanda està consolidant algunes especialitats no mèdiques com una gran opció a l’hora de conduir la malaltia de forma integral. L’estètica oncològica n’és una.

Aquesta pràctica professional de nova generació ofereix tractaments estètics facials, corporals i en zones específiques, en qualsevol de les diferents fases del càncer: diagnòstic, tractament o recuperació. A més, regala un instant de pau a la meitat d’un llarg camí, una pausa en la qual algú ens acarona i ens escolta.

 El fet de tenir la pell el més saludable possible ajuda a minimitzar els efectes secundaris dels tractaments oncològics com la deshidratació extrema de mans i peus, les picors i les vermellors… Aquests efectes poden afectar la qualitat del somni o fins i tot a la seguretat laboral i personal, arribant a l’extrem d’haver d’interrompre el tractament mèdic.

Una pell cuidada fa també que ens sentim més a gust amb el nostre cos i la nostra imatge, la qual cosa incideix molt positivament en l’autoestima. A més, existeixen evidències que relacionen un millor aspecte físic amb un estat d’ànim més positiu, la qual cosa afavoreix l’adherència al tractament mèdic.

L’atenció a la imatge personal, a més de millorar l’aspecte físic, ajuda a recuperar l’ànim.

 La importància de cuidar-se a casa i d’anar a l’esteticista

La pell és l’òrgan més extens que tenim i ens protegeix de l’exterior. Els canvis que pugui patir seran, en la majoria dels casos, transitoris: sequedat, erupcions, taques o irritacions. És important conèixer algunes pautes bàsiques per a minimitzar aquests possibles efectes que, si es coneixen, es poden prevenir.

Sobretot, la neteja amb cosmètics delicats, la hidratació màxima i la protecció solar, ja que alguns fàrmacs poden ser fotosensibles, és a dir, podrien provocar alguna reacció cutània a l’entrar en contacte amb el sol.

Una esteticista especialitzada pot aconsellar sobre els productes i tractaments més adients segons el moment per a la cura de la pell. La seva feina és clau en un moment en el qual envaeixen nombrosos dubtes quan es comencen a produir els primers canvis físics derivats dels tractaments mèdics. Ella coneix els tractaments i productes que ajudaran a hidratar, oxigenar, calmar i donar més elasticitat a la pell.

Com accedir a tractaments de cura de la pell?

Els tractaments de cura de la pell abans i durant la teràpia oncològica consisteixen en

  • una sessió de pautes d’autocura de la pell a casa: es important conèixer els ingredients cosmètics que millor t’ajudaran a cuidar la pell a casa en aquest període.
  • de tractaments d’hidratació: els tractaments de pell son d’hidratació facial, corporal, del cuir cabellut, de mans i peus, pre i postradioterapia.

 Per a poder accedir a serveis gratuïts d’Estètica Oncològica, dirigeix-te a l’hospital que et tracta o a una de les associacions de pacients i entitats existents.

El que comenten les persones en teràpia oncològica després dels tractaments de cura de la pell

Us deixem amb aquests testimoniatges tan emotius i positius d’algunes de les participants del nostre programa, com Anna que deia: “Durant el tractament estètic, et sents única, és el plaer més gran. En mans de l’esteticista no et sens ni diferent ni sola.”

O la Pilar que ens explicava “Sovint ens oblidem de com d’important és també cuidar la ment i l’ànima a l’hora de fer front a les dificultats i superar-les. Unes cures que poden prendre les formes més diverses, com un tractament estètic. L’estètica oncològica no és un luxe, és una necessitat”.

Judith Mata – Directora executiva de la Fundació Ricardo Fisas Natura Bissé  – www.fundacionricardofisas.org

La Fundació Ricardo Fisas Natura Bissé té 10 anys d’experiència en cura de la pell de les persones en teràpia oncològica, amb 8.230 tractaments gratuïts realitzats pel seu equip professional i solidari. Visita la pàgina web www.fundacionricardofisas.org per a conèixer els serveis que ofereix.