L’Estat desbloqueja els 10 milions d’euros per a les entitats socials

La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, ha explicat aquest dimecres que el govern espanyol ha autoritzat l’aprovació i compromís de despesa per a la concessió de subvencions per import de 10,3 milions d’euros per a entitats catalanes del Tercer Sector.

FotoFececQueFemServeisEntitats01

La ministra ha atribuït l’endarreriment a “l’incompliment” del Govern destituït de les condicions establertes per l’executiu espanyol “per garantir la prestació dels serveis públics, l’estabilitat pressupostària i protegir l’interès general dels catalans”. El Ministeri de Sanitat ha conclòs, en un informe sol·licitat pel Ministeri d’Hisenda, que les subvencions eren “urgents i d’extraordinària necessitat”.

D’aquesta manera, s’han destinat 854.685,55 euros a polítiques 5,24 milions d’euros a dos programes de polítiques de joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; 4,35 milions d’euros a cinc programes d’Acció Cívica i Voluntariat del mateix departament i 724.630 euros a tres programes de política de dones de l’Institut Català de les Dones.

Segons la ministra Dolors Montserrat, el govern espanyol “treballa per no deixar ningú enrere, per això aquestes ajudes arribaran als col·lectius més vulnerables per lluitar contra la pobresa als barris i zones de major exclusió social”.

El passat 23 d’octubre, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies havia advertit al govern espanyol que la intervenció financera tenia una afectació sobre 307 entitats que havien de rebre un total de 4,5 milions d’euros anuals de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària i 224 associacions que havien de percebre 5,51 milions d’euros de la Direcció General de Joventut. A més, estimava que un percentatge elevat quedaria en una situació econòmica molt compromesa si el bloqueig es manté podent provocar la incapacitat per seguir l’activitat ordinària.

L’endemà, Hisenda va replicar la Generalitat que no havia rebut cap sol·licitud de la Generalitat per pagar els més de 10 milions d’euros destinats a subvencionar projectes de les entitats socials i que els abonaria un cop analitzada la petició i si es complien els requisits.

La Taula del Tercer Sector celebra el desbloqueig

“Una notícia esperada després de dies de pressió mediàtica i política”, ha celebrat la Taula del Tercer Sector. Com ja va assenyalar la seva nova presidenta, Francina Alsina, en una entrevista al Social.cat, la federació d’entitats estava convençuda que les subvencions s’acabarien abonant perquè fa tres setmanes el Govern havia enviat tota la documentació, un termini suficient perquè es resolgués positivament la petició. Segons Alsina, això no implica que les subvencions es paguin d’immediat, sinó que poden passar encara alguns dies.