4 de febrer, Dia Mundial contra el Càncer. Les entitats de la FECEC – Junts contra el Càncer ofereixen múltiples activitats per celebrar aquesta efemèride. A més, com cada any, s’afegeixen a la campanya internacional que enguany porta per lema és “Per unes cures més justes”. Centenars d’activitats se celebren arreu del món per recordar-nos que tots tenim un paper a exercir per a reduir l’impacte mundial del càncer.
La FECEC i les entitats adherides a la federació han organitzat tota una sèrie d’activitats que es duran a terme durant aquesta setmana i que detallem a continuació:
ONCOLLIGA GIRONA
Run4Cancer. és una de les seves curses solidàries més emblemàtiques, organitzada amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer. La cursa tindrà lloc el 6 de febrer a Figueres, Peralada, Palafrugell, Tossa de Mar, Riudellots de la Selva, Vidreres, Anglès, Salt, Porqueres, Olot, Planoles i Pont de Molins. Inscripcions al web de l’entitat.
Xerrada-col·loqui sobre la Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica. La conferència se celebrarà el 4 de febrer a les 18.30 h. a l’Hotel Carlemany de Girona i comptarà amb la participació del Dr. Jordi Vayreda, metge especialista en oncologia radioteràpica, la Dra. Laura Cárdenas, ginecòloga, Patricia Cruañas, infermera, i la Dra. Ma. Pilar Barretina, oncòloga. Joan Brunet, cap del Servei d’Oncologia Mèdica – ICO Girona, en serà el moderador.
FUNDACIÓ KALIDA
Xerrada “Un cafè amb la Dra. Teresa Ramon y Cajal“. És metgessa adjunta i responsable de l’Àrea de Càncer Hereditari i Assessorament Genètic de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. Divendres 4 de febrer a les 11:30h. Pots assistir de forma presencial al Centre Kālida (aforament reduït) o de forma online. Informació aquí.
ONCOVALLÉS
Taula rodona “Parlem de l’eutanàsia” el 2 de febrer a Granollers. La taula rodona tindrà lloc el pròxim 2 de febrer a les 19.30h a la sala gran de CEMAV (C/Agustí Viñamata, 7-11, Granollers). Per parlar de l’eutanàsia hi participen el Dr. Màrius Morlans, vicepresident del Comité de Bioètica de Catalunya i el Dr. Xavier Busquet, referent per a l’Atenció Primària de l’ICS, del SAP del Vallès Oriental.
OSONA CONTRA EL CÀNCER
Xerrada a càrrec del Dr. Eduard Batiste-Altentorn Guillén, vicepresident d’Osona contra el Càncer. 4 de febrer a les 19h
ASSOCIACIÓ FÈNIX
Campanya de sensibilització sobre donació de medul·la òssia. 4 de febrer a Solsona, a la plaça Ú d’Octubre, davant la sala polivalent, a les 18h. Lectura d’un manifest, a càrrec de la Sra. Sonia Juncosa, comptant amb la participació de l’Escola de Dansa de Solsona, amb actuació del Petit Ballet Solsoní, el Team de Hip Hop i el Jove Ballet Solsoní.
Campanya internacional “Per unes cures contra el càncer més justes”
El Dia Mundial contra el Càncer, creat l’any 2000, ha crescut fins a convertir-se en un moviment positiu perquè tots, en qualsevol lloc, s’uneixin en una sola veu que s’enfronti a un dels majors desafiaments de la nostra història. La campanya és impulsada per la Union for International Cancer Control (UICC), un organisme que lidera i unifica aquesta convocatòria sota un mateix lema mundial.
Enguany el lema és “Per unes cures més justes“. La meitat de la població mundial no té accés a tots els serveis sanitaris essencials. En relació amb el càncer, a molts se’ns nega l’atenció bàsica, malgrat el fet que vivim en un temps d’avanços impressionants en la prevenció, diagnòstic i tractament del càncer.
Es tracta de la desigualtat, i està costant vides. Els qui busquen tractament contra el càncer troben barreres a cada pas. Els ingressos, l’educació, la localització geogràfica i la discriminació basada en l’ètnia, raça, gènere, orientació sexual, edat, discapacitat i estil de vida només són uns pocs dels factors que poden afectar negativament l’atenció. Els grups més desfavorits són també aquells amb més probabilitat de tenir major exposició a factors de risc com el tabac, una dieta poc saludable o perills mediambientals.
La falta d’igualtat afecta a tothom. Potser que et sembli que la bretxa d’igualtat no l’afecta personalment, però segurament afecta a algú que coneixes. Podem acabar amb la desigualtat. La realitat avui dia és que qui siguis i on visquis pot suposar la diferència entre la vida i la mort i no és just. Però podem canviar-ho. És el nostre moment d’actuar.
Pots trobar més informació a: www.worldcancerday.org/