Les entitats de la FECEC s’adhereixen al Dia Mundial de la prevenció del Càncer de Còlon

El Dia Mundial de Prevenció del Càncer de Còlon es una jornada que es celebra el 31 de març, en la que les autoritats sanitàries, els professionals de la medicina i les organitzacions que lluiten contra el càncer dediquen esforços per conscienciar sobre la necessitat de prendre mesures per prevenir el càncer de colon així com promoure programes de detecció precoç.

dia_mundial_contra_el_cancer_de:2014

La FECEC, Junts contra el càncer, i les entitats adherides a la Federació s’adhereixen al Dia Mundial contra el Càncer de còlon organitzant activitats i tallers per donar a conèixer la malaltia i com es pot prevenir

L’Hospital del Mar organitzarà, com els altres tres grans hospitals de la ciutat (Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron), un punt d’informació per donar a conèixer el càncer de còlon i recte i com es pot prevenir. El punt estarà atès per professionals de l’hospital i voluntaris de la FECEC. En ell es disposarà de material comunicatiu del Programa de cribatge del càncer de còlon i recte i es podrà consultar una exposició de l’AECC – Catalunya contra el Càncer.

Així mateix, per tal d’oferir informació precisa orientada a augmentar el grau de conscienciació en la societat sobre aquesta malaltia, la FECEC difon les recomanacions que estableix el Codi Europeu Contra el Càncer per prevenir aquesta malaltia on es poden trobar els 12 consells per adoptar un estil de vida més saludable per prevenir el càncer.

Per la seva part, Oncolliga Girona organitza un taller de relaxació per a pacients afectades de càncer de mama, organitzada per la Fundació Oncolliga Girona i l’Hospital de Campdevànol.  El taller anirà a càrrec d’Eva Jiménez, mestre de ioga i será a les 17.30 hores a la Sala d’actes de l’Hospital de Campdevànol.

Oncolliga Calella té previst a les 10 del matí, al Passeig de Mar, davant de l’Espai Caixa, realitzar una Classe de Goulin QiGong (Gimnàstica Xinesa dirigida a la prevenció del Càncer) amb el Sr. Enrique Iranzo, Monitor de QiGong i Professor de Dharma.

La Fundació d’Ajuda Oncològica, Oncovallès, organitza una taula Informativa i un showcooking i tastet d’una alimentació saludable. L’activitat està prevista de les 15:00h a les 22:00h al Carrer Anselm Clavé (davant Fonda Europa) i Els 100 Montaditos

Cal recordar que el càncer de còlon és una malaltia freqüent a partir dels 50 anys, el segon més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes, i s’estima que es diagnostiquen 5.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort i a Catalunya moren, aproximadament, 2.100 persones.

Les persones amb més risc de contraure aquesta malaltia són les majors de 50 anys, persones amb adenomes o malalties intestinals cròniques, que tinguin antecedents familiars o bé factors associats a l’estil de vida, com un tipus de dieta amb molts greixos, sedentarisme, tabaquisme, obesitat, etc.

També cal esmentar el programa de detecció precoç del càncer colorectal que fa tot un seguit de recomanacions a seguir per prevenir l’aparició de la malaltia així com dels símptomes que cal consultar amb el metges, en cas que es produeixin.

El programa a la ciutat de Barcelona

L’any 2010, la ciutat de Barcelona va ser pilot a posar en marxa el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte començant per les àrees integrals de salut Barcelona Esquerra i Barcelona Litoral Mar. El Programa s’adreça a homes i dones de 50 a 69 anys, període d’edat en què la detecció precoç s’ha demostrat beneficiosa. El 2015 el Programa va començar la seva extensió a la resta de la ciutat, de manera que a finals del 2017 aproximadament un total de 400.000 homes i dones de 50 a 69 anys hauran estat convidats almenys un cop a participar.