Les dones portadores del virus del VIH i que reben teràpia antiretroviral tenen un 20% menys de risc de tenir una infecció per VPH

Un estudi publicat per la revista científica The Lancet HIV i en el que han participat la investigadora del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer, Yolanda Benavente, i la cap del servei, Sílvia de Sanjosé, presenta els resultats d’una metanàlisi sobre l’efecte de la teràpia antiretroviral en les lesions cervicals causades pel virus del papil·loma humà (VPH) d’alt risc en dones portadores del virus VIH.

VIH-VPH.jpg_616125536

L’estudi revisa i combina els resultats dels estudis de cohorts transversals publicats entre el 1996 i el 2017, per estimar l’efecte de la teràpia antiretroviral en les lesions causades pel VPH d’alt grau en dones que són portadores del virus del VIH. De fet, el càncer cervical és causat per una infecció persistent per un VPH d’alt risc i es desenvolupa a través d’una sèrie de lesions precursores.

Més teràpia antiretroviral, menys risc de VPH
Aquesta metanàlisi té per objectiu revisar i resumir l’evidència existent sobre l’associació de la teràpia antiretroviral i la prevalença del VPH d’alt risc i la prevalença, incidència, progressió i regressió de les lesions cervicals. S’observa que les dones portadores del VIH, i que reben teràpia antiretroviral, tenen un 20% menys de risc de tenir una infecció de VPH d’alt risc de les que no la reben.

L’estudi també remarca que hi ha una menor incidència de les lesions cervicals d’alt grau, de progressió de les lesions de baix grau i de càncer cervical així com un increment de la regressió de les d’alt grau.
El treball identifica 31 estudis que informen sobre l’associació entre el tractament retroviral amb la infecció de VPH i les seves conseqüències. Les dades aporten informació de 6537 dones que conviuen amb la infecció VIH i la seva associació amb la prevalença de la infecció per VPH i 9288 dones que informen sobre l’associació amb lesions cervical d’alt grau o precanceroses.

El tractament retroviral iniciat aviat redueix significativament la persistència de les infeccions, millora l’aclariment de les mateixes, redueix la detecció de lesions pre-cancerosa i millora la seva regressió. Potser el més destacat és la prevenció del 40% del risc de desenvolupar càncer de coll cervical. Les dades són consistents amb la importància del compliment amb el tractament retroviral, i de la importància de l’inici primerenc de tractament abans que el sistema immunitari es debiliti.

La teràpia i el seu impacte en les lesions cervicals
Aquest estudi conclou que és molt probable que l’inici primerenc de la teràpia antiretroviral i l’adherència al tractament reduiria la incidència i la progressió de les lesions cervicals i, en darrera instància, la incidència del càncer cervical. Tot i això, tal i com indiquen les investigadores del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’ICO, s’han de fer més estudis de cohorts per confirmar aquest possible efecte.