Les dones amb malaltia mamària benigna s’enfronten a un major risc de càncer de mama a llarg termini

El risc de càncer de mama gairebé es duplica en dones diagnosticades amb malaltia mamària benigna a través de proves de detecció, segons una recerca liderada per l’Hospital del Mar que s’ha presentat al 13 Congrés Europeu sobre el Càncer de Mama que se celebra a Barcelona.

L’estudi de més de 700.000 dones de l’Estat que van participar en el cribratge de mama, va comparar a aquelles a les quals se’ls hi havia diagnosticat alguna malaltia mamària benigna, inclosos fibroadenomes i quistos, amb aquelles altres a les quals no se’ls hi havia diagnosticat cap malaltia mamària.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Hospital del Mar

El risc més gran de càncer de mama que assenyala l’estudi va persistir durant com a mínim dues dècades. Els investigadors asseguren que aquest grup de dones podria beneficiar-se d’exàmens de detecció més freqüents per a garantir que les que desenvolupen càncer siguin diagnosticades aviat, quan les possibilitats de supervivència són millors.

La recerca ha estat presentada en el congrés per la Dra. Marta Román, del Servei d’Epidemiologia i Avaluació de l’Hospital del Mar, i ha estat publicada a l’International Journal of Environmental Research and Public Health. Va incloure a 778.306 dones d’entre 50 i 69 anys que es van sotmetre a com a mínim una vegada al cribratge mamari entre 1996 i 2015 en un dels 20 centres de l’Estat. Els investigadors van seguir a les dones fins al 2017 i, durant aquest temps, a 17.827 d’elles se’ls hi va diagnosticar una malaltia mamària benigna, mentre que a 11.708 se’ls hi va diagnosticar càncer de mama.

Les dades van mostrar que, entre les dones amb malaltia mamària benigna, al voltant de 25 de cada 1.000 van ser diagnosticades posteriorment amb càncer de mama. Entre les dones sense malaltia mamària benigna, al voltant de 15 de cada 1.000 van ser diagnosticades amb càncer de mama. El risc més alt es va trobar en dones amb malaltia mamària benigna independentment de la seva edat i el risc va persistir durant com a mínim 20 anys; les dones seguides durant menys de quatre anys tenien un 99% més de probabilitats de rebre un diagnòstic de càncer de mama i les dones amb un seguiment de 12 a 20 anys tenien un 96% més de probabilitats de rebre un diagnòstic de càncer de mama.