Les dietes que promouen la inflamació poden incrementar fins a un 12% el risc de patir càncer de mama

La recerca realitzada per l’ICO i per l’IDIBELL en el marc de l’estudi europeu EPIC, que inclou el seguiment de més de 350.000 dones durant 15 anys, ha determinat el potencial inflamatori de les seves dietes amb un nou sistema de puntuació.

asparagus-4171369_960_720

Les dones que segueixen una dieta rica en aliments que augmenten la inflamació poden tenir fins a un 12% més de risc de patir càncer de mama que aquelles que segueixen una dieta antiinflamatòria. Així ho apunta un estudi realitzat pel grup de recerca en Nutrició i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), publicat a la revista European Journal of Epidemiology i que ha comptat amb dades de més de 350.000 dones de tota Europa.

Entre els aliments més proinflamatoris es troben les carns vermelles i processades; els aliments alts en greixos, com la mantega i els fregits; i tots aquells amb nivells alts de sucre, com els refrescos o llaminadures. A l’altra banda, alguns exemples d’aliments amb propietats antiinflamatòries són les fruites, els vegetals, els llegums, el té o el cafè.

Molts treballs que analitzen la relació entre dieta i càncer se centren en nutrients o aliments concrets comenta Carlota Castro-Espin, investigadora predoctoral de l’ICO i de l’IDIBELL i primera autora de l’article-. Però les persones consumim menjar, no nutrients. Per tant, examinar la dieta en conjunt ens pot ajudar a desxifrar relacions més ajustades entre dieta i salut. En concret en aquest estudi descrivim per primera vegada que la inflamació lleu i mantinguda provocada per la dieta incrementa el risc de patir càncer de mama“.

El potencial inflamatori de la dieta

Per determinar el potencial inflamatori de la dieta es va utilitzar un sistema de puntuació, assignant un pes inflamatori a 27 components claus de la dieta. Aquest pes inflamatori ve determinat per la concentració de biomarcadors inflamatoris presents en sang després de consumir aquests components. Així doncs, la puntuació anava de valors més negatius, corresponents a aliments més antiinflamatoris, als valors més positius dels aliments proinflamatoris.

L’estudi es va iniciar a mitjans dels anys 90, amb més de 500.000 dones i homes procedents de 23 cohorts de 10 països europeus de la cohort EPIC (de l’anglès European Investigation into Cancer and Nutrition). De totes les participants se’n va determinar el potencial inflamatori de la seva dieta en funció del consum relatiu dels 27 components clau i l’índex inflamatori resultant, i es van revisar les dades de les 13.250 dones que van desenvolupar càncer de mama en els següents 15 anys després de l’inici de l’estudi.

Aquelles dones amb índexs més elevats, i que per tant estaven consumint una dieta més proinflamatòria, havien desenvolupat un 12% més de càncers de mama que aquells grups amb índexs inferiors“, indica Antoni Agudo, cap del grup de Nutrició i Càncer de l’ICO-IDIBELL. La hipòtesi principal és que la proliferació continuada induïda per la inflamació, sumada a la secreció de mediadors de la inflamació amb capacitat d’interactuar amb l’ADN podrien contribuir al desenvolupament d’alguns càncers.

Paral·lelament, els resultats mostren que l’associació entre dieta proinflamatòria i càncer de mama és major en les dones més joves, que encara no han arribat a la menopausa. Es creu que l’efecte més marcat de les hormones després de la menopausa podria emmascarar l’efecte de la dieta. En canvi, factors com la massa corporal, l’activitat física o el consum d’alcohol no semblaven afectar a la relació entre dietes inflamatòries i càncer de mama.

Carlota Castro-Espin conclou: “Els nostres resultats aporten evidencies que la inflamació procedent de la dieta és un factor clau en el risc de desenvolupar càncer de mama. Amb estudis addicionals i complementaris a aquest podem ajudar a crear noves recomanacions dietètiques per a la prevenció del càncer”.