Les dietes pro inflamatòries poden augmentar el risc de patir càncer de pàncrees

Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi d’Investigació Prospectiva Europea sobre el Càncer i la Nutrició (EPIC) que examina l’associació entre el potencial inflamatori de la dieta i el risc de patir càncer de pàncrees en una població global de 450.112 participants.

sausage-g10010631a_1920

Existeixen evidències sobre els efectes de la dieta en relació amb el risc de poder patir un càncer de pàncrees. De fet, podria haver-hi una relació entre les dietes pro inflamatòries i la possibilitat de desenvolupar un càncer de pàncrees. Tot i que aquesta evidència no és encara concloent, sí que és una de les principals conclusions de l’estudi d’Investigació Prospectiva Europea sobre el Càncer i la Nutrició (EPIC) que aporta evidències en relació al potencial inflamatori de la dieta i el risc de patir càncer de pàncrees.

L’estudi, publicat a la revista científica ‘European Journal of Nutrition’, ha estat liderat per un equip d’investigadors de la Unitat de Nutrició i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). A més, aquest estudi ha comptat amb el finançament de l’Institut de Salut Carlos III.

Què és una dieta pro inflamatòria?

La dieta pro inflamatòria és un tipus de dieta en la que es consumeixen quantitats elevades d’aliments que estan associats a major risc d’inflamació. De fet, la inflamació és una resposta del sistema immunològic al dany cel·lular. Això pot predisposar al cos a patir algunes malalties com poden ser la diabetis, les afectacions cardíaques o inclús alguns trastorns intestinals. Així doncs, l’abús dels greixos, els sucres, els carbohidrats, les carns processades, els olis i l’alcohol, poden produir aquest efecte pro infamatori ja que, a vegades, la ingesta d’aquest tipus d’aliments va acompanyada de dietes baixes en consum de fruites i verdures.

Com s’ha realitzat l’estudi?

L’estudi ha comptat amb la participació de 450.112 participants als quals se’ls hi ha fet un seguiment durant 14 anys. Durant aquest període de temps s’han identificat 1.239 casos que van desenvolupar un càncer de pàncrees. Un cop analitzat el potencial inflamatori de la dieta de tots els participants de l’estudi, es comparà amb el tipus de dieta que van realitzar els que van acabar desenvolupant el càncer de pàncrees. L’estudi del potencial inflamatori de la seva dieta es va fer a través d’unes puntuacions inflamatòries que tenen alguns aliments, nutrients i/o condiments i que tenen uns valors positius o negatius segons quins efectes tenen en el cos humà. Així doncs, aquelles persones que tenien major índex de puntuació inflamatòria de la seva dieta també tenien major risc de desenvolupar un càncer de pàncrees.

Tal i com indica la investigadora principal de l’estudi i membre de la Unitat de Nutrició i Càncer de l’ICO i de l’IDIBELL, Paula Jakszyn, “aquest és el primer estudi prospectiu que explica la relació entre el potencial inflamatori de la dieta i el risc de desenvolupar un càncer de pàncrees. Com que, a dia d’avui, encara és molt difícil poder tenir un diagnòstic i un tractament efectiu per combatre aquest tipus de càncer, la prevenció continua essent la principal arma per combatre aquesta malaltia” i afegeix, “com que s’ha reconegut que hi ha diversos factors importants que poden incrementar el risc a patir un càncer de pàncrees, cal fomentar els hàbits i estil de vida saludables per tal de poder prevenir aquest tipus de càncer”.