Les anàlisis de sang podrien predir la probabilitat de supervivència en càncer metastàtic

Investigadors de la Universitat de Michigan (Estats Units) han publicat un estudi que revela com una anàlisis de sang pot preveure la probabilitat de supervivència en un càncer metastàtic. Aquesta predicció es realitzaria mesurant la proporció d’ADN dins del torrent sanguini que procedeix d’un tumor. Aquest estudi ha estat publicat a la revista Annals of Oncology.

preparation-for-blood-test-by-female-doctor-medical-uniform-on-the-table-in-white-bright-room-nurse-pierces-the-patient-s-arm-vein-with-needle-blank-tube
Foto: Freepik

Quan un càncer creix i s’esten a altres parts del cos, hi ha cèl·lules que passen al corrent sanguini. L’anàlisi de la sang pot mostrar tant la quantitat d’ADN tumoral que hi ha com possibles mutacions genètiques que puguin ajudar a triar els tractaments més adients. Aquestes proves són les anomenades biòpsies líquides i ja s’estan fent servir per a tractar determinats tipus de càncer, sobretot aquells on existeixen fàrmacs dirigits a determinades mutacions genètiques.

L’ADN de la sang també pot procedir de cèl·lules normals. Per tant, el mesurament de la quantitat d’ADN que es desprèn d’un tumor en comparació amb la quantitat típica d’ADN de l’organisme, definida com a fracció tumoral, pot ser una nova eina per predir la supervivència i orientar les discussions sobre el tractament dels pacients amb un càncer metastàtic de mama, pròstata, pulmó o còlon, segons l’estudi.
En l’estudi, els investigadors han vist que quan l’ADN tumoral és de com a mínim el 10% de l’ADN de la sang, aquests pacients tenen menys possibilitats de sobreviure que els que tenen l’ADN tumoral per sota d’aquest percentatge. Per exemple, els pacients amb càncer de mama i pulmó metastàtic amb un ADN tumoral per sota d’1% tenen més possibilitats de viure més temps que qui el tenen per sobre.

Tot i que les biòpsies líquides no són la solució definitiva per a la detecció del càncer, es perfilen com a útils per a les persones que la tenen la malaltia i s’estudien les seves opcions de tractament.