L’avançament electoral deixa pendent d’aprovació dues lleis de millora de la qualitat de vida de les persones amb càncer

La convocatòria d’eleccions anunciada ahir pel president del Govern, Pedro Sánchez, ha deixat una seixantena de lleis sense aprovar. Entre aquestes, el dret a l’oblit oncològic, que havia d’entrar en vigor al juny, i la 124/000012 Proposición de Ley para mejorar la protección social y laboral de las personas a las que les hubiera sido diagnosticada una enfermedad grave o carcinoma, en periode d’esmenes al Congrés fa ja un any.

SONY DSCFoto: Wikipèdia

DRET A L’OBLIT ONCOLÒGIC

Anunciada a mitjan maig com una regulació que havia d’entrar en vigor al juny, tenia les esmenes que regulaven el Real Decreto Legislativo 01/2007 Ley General para los Derechos de los Consumidores y Usuarios y la Ley 50/1980 Ley de Contrato de Seguro ja redactades. Així, les persones que han passat un càncer i estan recuperades no podran accedir encara a cap producte financer o assegurança de salut amb igualtat de condicions respecte a la resta de la població.

PROPOSICIÓN DE LEY PARA MEJORAR LA PROTECCIÓN SOCIAL Y LABORAL DE LAS PERSONAS A LAS QUE LES HUBIERA SIDO DIAGNOSTICADA UNA ENFERMEDAD GRAVE O CARCINOMA

De totes dues normatives, aquesta era la que tenia menys possibilitats d’entrar en vigor aquesta legislatura, ja que es trobava en període d’esmenes des de feia un any al Congrés després d’haver estat aprovada al Senat.

En canvi, divendres es va publicar al BOE la normativa que regula la renovació del permís de conduir a les persones que han passat un càncer amb els de la resta de la població un cop passats tres anys del final del tractament.

La FECEC, Junts contra el Càncer ha estat treballant perquè aquestes normatives fossin aprovades tan aviat com es pugui, en considerar-les totalment necessàries per a la millora de la qualitat de vida de les persones que han estat diagnosticades de càncer. Tocarà ara continuar treballant perquè aquestes normatives entrin en vigor com més aviat millor en la pròxima legislatura.