L’atzar del càncer (i el que vostè pot fer per no afavorir-lo)

Hi ha una altra loteria terrible a la qual juguen tots els éssers humans i de la qual no som molt conscients: el càncer. Alguns estudis recents demostren una cosa que ja se sospitava: un dels factors més determinants a l’hora de patir-és l’atzar.

celula_canceri_glucosa_1092015_consalud

El càncer no és una malaltia, sinó un conjunt de diferents malalties que tenen en comú que una determinada cèl·lula escapa del control general i comença a proliferar. Aquest augment pot ser benigne i irrellevant, com una piga o una berruga, o maligne; tant que faci metàstasi i s’estengui a diferents òrgans.

La causa que origina que una cèl·lula normal muti pot estar determinada per diferents factors. I un dels principals és la (mala) sort que la mutació afecti un gen determinat que controla el seu creixement. Assumir aquesta circumstància ajuda a explicar certes coses, com que a mesura que envellim tenim més paperetes de patir-lo, ja que vam jugar a la loteria més temps, o que una persona alta tingui més probabilitat que una de menor alçada, ja que té més cèl·lules.

Cal tenir en compte que l’atzar també és quantificable, i si tenim molts números, més ens pot tocar. L’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer, pertanyent a l’OMS, elabora una llista de tots els compostos i activitats en funció del seu carcinogenicitat.

En la posició 1 es troben el tabac, els materials radioactius, alguns productes químics, però també la carn processada, incloent hamburgueses, salsitxes i embotits. Això hauria de fer pensar: ¿és tan perillós el plutoni com el pernil serrà? La resposta és òbvia, no. La llista només diu quins compostos augmenten la probabilitat de patir aquesta terrible malaltia, però no quant l’augmenten. Cinquanta grams de plutoni poden matar a tota la seva escala de veïns, però la mateixa quantitat de pernil li pot asseure genial en un entrepà.

El que passa és que si un abusa d’aquest ric menjar pot augmentar la probabilitat de contreure un càncer colorectal. Així que tot i que el atzar influeix, això no vol dir que no puguem fer res. Per tant, el meu consell és sortejar les causes evitables; per exemple, posar-se crema solar per protegir-se de la forta radiació solar, fer exercici, no fumar, portar una dieta equilibrada i, davant el menor dubte, anar al metge. No jugui a la loteria de Babilònia, que si li toca, és pitjor.