L’activitat física redueix el risc de patir càncer i millora la seva supervivència

walk-2635038_1920

El cos de l’ésser humà no està dissenyat per a la vida sedentària i això passa factura. En els últims anys nombrosos estudis epidemiològics i experimentals han confirmat que el sedentarisme augmenta les probabilitats de desenvolupar una malaltia crònica o un càncer. Al webinar del passat 17 de març titulat “Activitat física és salut” la Dra. en Enginyeria Bioquímica, Emma Roca, bombera i esportista d’ultra distància, va desgranar quines són les evidències científiques dels beneficis demostrats de fer esport de manera regular.

En aquest sentit, va apuntar a diversos estudis que posen de relleu els beneficis de dues hores i mitja a la setmana d’activitat física. Amb mitja hora d’entrenament, que pot ser caminar o ballar, cinc dies a la setmana hi ha un 40 per cent menys de probabilitat de desenvolupar una diabetis o un 30 per cent menys de patir accidents vasculars.

L’exercici físic s’associa a fortes reduccions en la recurrència i la mortalitat de diversos càncers comuns. En aquest sentit, existeixen diversos estudis que demostren que l’activitat física redueix en un 20 per cent el risc de càncer de mama i en un 30 per cent el càncer de còlon. A més, mantenir el cos actiu millora la salut mental. Concretament allunya el risc de tenir ansietat i depressió en un 40 per cent.

D’altra banda, els supervivents de càncer que fan exercici redueixen efectes secundaris com la fatiga, millorant la seva qualitat de vida, la funció física i la composició corporal. La quantitat d’activitat necessària per aconseguir beneficis protectors és moderada (per exemple, caminar 30 minuts al dia). En aquest sentit, és essencial proporcionar als professionals sanitaris la formació i les eines necessàries per proporcionar recomanacions adequades als seus pacients.

El webinar també va comptar amb la participació de l’Astrid Barqué, diplomada en Educació Física i Llicenciada en Ciències de l’Esport, qui va oferir recursos per abandonar una vida sedentària. Caminar, ballar, fer peses, ioga, pilates, marxa nòrdica, tot el que activi la musculatura i la força mecànica del cos enforteix el sistema immunitari.