La XVI Trobada de Voluntariat en l’àmbit Oncològic es va celebrar el passat dissabte 21 de novembre de forma virtual per primera vegada i des de la FECEC fem una valoració molt positiva: pels reptes tècnics que es van assolir, per la qualitat de les ponències, i també per la gran participació activa dels voluntaris i assistents a una jornada que va ser molt participativa i enriquidora.
Les circumstàncies de la pandèmia i les recomanacions sanitàires ens exigien no poder celebrar aquesta setzena edició de forma presencial però des de la federació no vam voler ajornar o suspendre aquesta trobada que té com a objectiu principal reconèixer la tasca solidària que realitzen tots els equips de voluntariat en l’àmbit oncològic i que especialment enguany ha sigut difícil per a tots.
En primera instància va obrir la sessió el doctor Ramon Maria Miralles, president de la FECEC, qui va posar en valor la tasca dels voluntaris, els protagonistes de la trobada, i també va voler recordar totes les persones que s’han vist afectades per la COVID 19: als que ens han deixat, aquells que estan patint la malaltia, i aquells que l’estan patint en clau socials i econòmica. El va seguir la Secretària d’Afers Socials de la Generalitat de Catalunya, Marta Cassany, qui va reconèixer la tasca dels voluntaris per millorar la nostra societat. “No defalliu, sou molt valents, hem de potenciar el voluntariat i enfortir les entitats”, va assegurar.
A cotinuació va ser el torn del primer ponent, Francesc Miralles, escriptor, filòleg i psicòleg català, que ens va parlar de l”Ikigai: la saviesa dels centenaris japonesos per a la motivació i el propòsit vital’. Durant la sessió va donar detalls de com trobar el nostre pròposit vital, destacant l’alimentació, l’estil de vida, l’exercici, la filosofia del perdó i de l’agraïment com a eines principals. Així mateix va assegurar que els voluntaris i voluntàries tenen un “ikigai molt fort”.
Després va ser el torn de l’Àlex Carasol, psicòleg, musicoterapeuta i facilitador de cercles de percussió, qui ens va posar molt de ritme a la sessió gràcies també a la participació de tots els assistents. També ens va parlar de la música i la salut a l’abast de tothom.
Finalment va ser el torn de la psicóloga experta en cures Pal·liatives Pediàtriques – Fundació d’oncologia infantil Enriqueta Villavecchia – Hospital Vall D’Hebron Materno infantil, Ariadna Torres, qui va destacar la importància de “cuidar-nos a nosaltres mateixos per poder cuidar els altres”. La trobada va finalitzar amb una mostra de mandales que havien dibuixat tots els assistents i que va posar un toc de color, esperança, i fe i per tancar la jornada.
Aprofitem per donar les gràcies als voluntaris per la tasca que feu, als ponents per participar, i a les entitats i institucions que donen suport com la Diputació de Barcelona i la Generalitat.
Aquí pots veure algunes de les imatges de la sessió: