La vacuna del papil·loma podria eradicar el càncer de coll d’úter

Tots els casos de càncer de coll d’úter estan provocats pel virus del papil·loma humà (VPH) de tal manera que, si es continua estenent la vacunació contra aquest virus que es va iniciar el 2007 a Espanya, aquests tumors poden eradicar en 30 anys.

vacuna papil·loma

Així ho ha assegurat el cap de Secció de Ginecologia de l’Hospital Universitari de Bilbao, Daniel Andía. A Espanya es diagnostiquen uns 2.100 casos anuals d’aquest tipus de càncer, que representa aproximadament el 3,3 per cent dels tumors femenins per darrere dels tumors de mama, colorectals, estómac, cos d’úter, ovari i hematològics.

Actualment hi ha dues vacunes contra el VPH però la sanitat pública només finança el seu ús en menors (en nenes de 12 anys, encara que fins aquest any s’administrava a les de 14 anys) tot i ser la malaltia de transmissió sexual de major prevalença. Fins al punt que entre el 75 i 80 per cent dels individus sexualment actius poden entrar en contacte amb el virus al llarg de la seva vida.

La vacunació ha aconseguit una important taxa de cobertura, propera al 80 per cent, segons ha reconegut Andía, que tot i això admet que hi ha importants diferències entre comunitats ja que hi ha regions com País Basc, on la cobertura està per sobre del 90 per cent i altres com Andalusia on amb prou feines supera la meitat de menors vacunades.

Tot i que encara és aviat per veure els efectes d’aquesta vacunació a Espanya, aquest expert ha reconegut que en altres països ja s’estan veient que les lesions associades al càncer de coll d’úter han disminuït fins a un 50 per cent.

“Vam començar a gaudir dels resultats després de l’esforç de molts anys”, ha apuntat Andía, que no obstant això precisa que a Espanya caldrà esperar uns 30 anys per veure aquesta disminució, sobretot tenint en compte que aquests tumors solen detectar en dones de entre 45 i 50 anys.

De la mateixa manera, en altres països també s’ha vist una reducció de fins a un 90 per cent de berrugues genitals, lesions de baix risc també causades pel virus. Això, segons la seva opinió demostra que, “si segueix així, podem aconseguir la desaparició d’aquest tipus de malaltia “.

A més, Sanofi ha desenvolupat una nova vacuna que protegeix contra un nou tipus del virus (les actuals protegeixen davant de quatre) que ja ha estat aprovada als Estats Units i a la primavera podria rebre també el vist-i-plau a Europa. La seva eficàcia supera el 90 per cent (enfront del 72-74% de les actuals), cosa que ajudarà a la futura eradicació de la malaltia.