La vacuna del papil·loma humà, assignatura pendent en els països en vies de desenvolupament

Segons un estudi publicat a la revista The Lancet Global Health encapçalat per Laia Bruni de la Unitat d’Infeccions i Càncer de l’ICO, demostra que els programes de vacunació que s’han implantat a diversos països des de l’any 2006 han fet que la immunització contra el virus del VPH s’hagi estès en els últims anys. No obstant això, la cobertura vacunal a nivell global resulta insuficient.

160627-VPH-Noti-Laia-Bruni.jpg_1103141691

La vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) s’ha implantat a diversos països augmentant el nombre de dones immunitzades contra el virus però encara es escassa als països en vies de desenvolupament. Així ho demostra un estudi publicat per la revista mèdica The Lancet Global Health, encapçalat per la investigadora Laia Bruni, de la Unitat d’Infeccions i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia.

L’estudi analitza les dades de cobertura en 64 països en els que s’han implantat programes de vacunació a nivell nacional i 4 països en els que hi ha programes subnacionals.

Segons aquest estudi des del mes de juny de l’any 2006, data en la que es va autoritzar l’administració de la vacuna, uns 118 milions de dones de tot el món han entrat als programes de vacunació però només un 1% provenen de països en vies de desenvolupament. El treball detalla que uns 47 milions de dones han estat finalment vacunades de manera complerta i, en total, uns 59 milions han rebut almenys una dosi de la vacuna.

Encara falta molt per fer als països subdesenvolupats
Aquesta és una de les conclusions que han arribat els promotors de l’estudi. Les poblacions amb major incidència i mortalitat pel virus del VPH- països de rentes baixes i mitjanes/baixes- encara resten desprotegits davant la malaltia ja que no s’han introduït els programes suficients de vacunació.

D’altra banda, s’espera que el impacte de la vacuna sigui més gran als països amb ingressos mitjans-alts, tot i tenir un nombre més baix de dones vacunades, que els de rendes més altes, ja que es concentren una incidència més gran a les malalties vinculades a aquesta infecció, com el càncer cervico-uterí.

Segons els promotors de l’estudi, en aquests moments s’ha de treballar per augmentar la introducció de la vacuna en països en vies de desenvolupament i, per altra banda, mantenir i millorar les cobertures en els països que ja l’han introduït.