La renda garantida venç l’últim obstacle

La renda garantida de ciutadania (RGC) està a punt de ser una realitat i de ser aprovada al Parlament. La RGC sorgeix d’una iniciativa legislativa popular que va recollir 121.191 signatures i que planteja una prestació econòmica mensual, que fixa en dotze pagues de 664 euros, per garantir que tothom tingui uns ingressos per damunt del llindar de la pobresa.

logo-renda-garantida-ciutadana_2

Es tractarà, d’un pas molt important per ampliar i millorar el sistema de protecció social de les persones més vulnerables a Catalunya i reduir els índexs de pobresa. En els propers mesos podria fer-se realitat l’article 24.3 de l’Estatut de Catalunya, que diu que “les persones o les famílies que es troben en situació de pobresa tenen dret a accedir a una renda garantida de ciutadania que els asseguri els mínims d’una vida digna, d’acord amb les condicions que legalment s’estableixen”, i complir la resolució 18 sorgida del ple sobre l’emergència social celebrat ara tot just fa un any al Parlament de Catalunya.

Per a la Taula del Tercer Sector, de la qual la FECEC en forma part, la renda garantida de ciutadania esdevé una de les eines més importants que han de permetre abordar la lluita contra l’exclusió i les desigualtats socials. A Catalunya, segons l’Idescat, el 19% dels catalans viuen sota el llindar de pobresa, i segons l’última Enquesta de Població Activa (EPA) hi ha 171.200 llars catalanes amb tots els membres a l’atur.

Per crear un model sòlid i consolidat d’aquesta prestació, és necessari el màxim grau de consens possible entorn de la futura RGC. En aquest sentit, és important un acord de totes les parts implicades (entitats socials, comissió promotora de la ILP, grups parlamentaris i Govern).