La radiació substitueix la radioteràpia en pacients amb càncer de mama

Aquest innovador procediment, d’irradiació parcial, representa un important avenç cap a una menor agressivitat dins de l’evolució dels tractaments del càncer de mama. El dia 3 de febrer es va presentar aquesta nova tècnica, coincidint amb el Dia Mundial del Càncer, el 4 de febrer.

radiació substitueix la radioteràpia
Font: Institut Català d’Oncologia

La radioteràpia intraoperatòria és una innovadora tècnica que permet, en el mateix acte quirúrgic d’extracció del tumor, aplicar radiació directament sobre el llit tumoral, és a dir, sobre la zona on es troba el tumor per tal d’evitar que les cèl·lules canceroses es tornin a reproduir.

En el llit tumoral és on es produeixen més del 90% de recidives en les pacients amb càncer de mama. Aquest tractament, que acostuma a durar entre 30 i 50 minuts, aplicat a una adequada selecció de pacients, permet reduir la toxicitat i les complicacions, a més d’escurçar la durada de la teràpia. Així mateix, en casos de poc risc, aquesta tècnica permet estalviar la posterior radioteràpia convencional, d’una durada de 7 setmanes aproximadament.

“Aquesta possibilitat terapèutica introdueix el concepte de radioteràpia adaptada al risc de cada pacient. Això aporta innovació i perspectives d’investigació futura en l’abordatge terapèutic amb la finalitat primordial de millorar la qualitat de vida d’aquestes pacients”, explica M. Jesús Pla, coordinadora de la Unitat Funcional de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO). “Encara que diversos països europeus tenen ja experiència de diversos anys en aquesta tècnica, a l’Estat espanyol s’ha començat a implantar en el darrer any, i a la Unitat Funcional de Mama de l’HUB i l’ICO ja l’hem incorporat a la nostra activitat assistencial”, afegeix.

La radioteràpia intraoperatòria representa un nou pas dins de l’evolució dels tractaments del càncer de mama cap a una menor agressivitat. “L’actualització dels tractaments existents ens ha permès passar de tractar totes les pacients amb mastectomia a considerar com a estàndard el tractament conservador, sempre tenint en compte la seguretat clínica de les pacients”, assegura Pla. “Així mateix, en molts casos s’ha substituït el buidament axil·lar per la biòpsia selectiva del gangli sentinella”, afegeix.

El tractament conservador implica administrar radioteràpia externa a tota la mama durant unes 7 setmanes després d’haver extirpat el tumor amb marges sans i en els últims anys s’han desenvolupat diverses tècniques d’irradiació parcial. Una d’elles, la braquiteràpia intersticial amb catèter, ha estat aplicada a unes 170 pacients per la Unitat Funcional de Mama des de l’any 2004, amb molt bons resultats. La radioteràpia intraoperatòria s’afegeix a aquest conjunt d’estratègies d’irradiació parcial.

La nova tècnica s’ha presentat el 3 de febrer en una jornada destinada a pacients de càncer de mama que ha organitzat la Unitat Funcional de Mama de l’HUB i l’ICO en el marc del Dia Mundial Contra el Càncer que es commemora el 4 de febrer. Sota el títol Amb T de teràpia: tots contra el càncer de mama, la jornada també ha inclòs una xerrada sobre psicoteràpia grupal en línia i una taula rodona sobre dubtes relatius al càncer de mama on han compartit taula professionals de la salut i pacients. La cloenda de la jornada ha estat amenitzada per la música d’Alejandro Abad i Ana Valle.