La quarta edició de Girona en Moviment posa el focus en la relació entre la dansa i la salut mental

El festival de dansa solidària amb els malalts de càncer Girona en Moviment, organitzat per la Fundació Oncolliga Girona i l’Associació Cultura en Moviment, posarà aquest any el focus en la relació entre la dansa i el benestar emocional de les persones, amb una programació on es mantenen clàssics com la gala benèfica “Catalunya dansa contra el càncer” i s’introdueixen novetats importants, com ara un concurs de curtmetratges on els participants han hagut d’abordar la relació entre moviment, creativitat i salut mental.

AL_DESNUDO_-_Metamorphosis_Dance_-_fotos_Danilo-Moroni-Juan-Carlos_Toledo_2

El festival benèfic Girona en moviment tindrà lloc del 14 al 17 de juliol a la ciutat de Girona. El president de l’associació Cultura en Moviment i director del festival, David Rodríguez, ha destacat que “els beneficis físics i mentals de la dansa estan ben demostrats i són una de les raons de la visió d’una salut integrativa”, motiu pel qual ha reivindicat la necessitat d’“avançar cap a una prescripció més sistèmica d’aquesta expressió artística en entorns sanitaris”. “Dediquem aquesta edició del festival a la relació entre dansa i salut mental perquè creiem que ho necessitem i perquè ens mereixem prestar-hi atenció”, ha explicat.

Per la seva banda, la directora gerent de l’Institut Català de la Salut, Yolanda Lejardi, ha manifestat que “són moltes les possibilitats on podem utilitzar les arts per tal d’assolir els nostres objectius de salut ja siguin aquests de prevenció com terapèutics” i ha animat els assistents a aprofitar-les. Lejardi ha afegit que “del diàleg entre els sectors culturals i de salut, com el que estem fent ara, només en poden sortir coses bones” i, en aquest sentit, ha posat de relleu els projectes que s’estan duent a terme a la demarcació de Girona que impliquen la cultura i la salut.

A la presentació del festival també han participat el diputat provincial Quim Ayats en representació de la Diputació de Girona i la regidora delegada de Salut a l’Ajuntament de Girona, Eva Palau. Tots dos han destacat l’”encert” de triar el tema de la salut mental com a eix principal del festival i han agraït l’esforç per agermanar en un sol esdeveniment els valors socials, culturals i de la salut.

Concurs de curtmetratges

La relació entre dansa i salut mental ha estat precisament la temàtica del primer concurs de curtmetratges de Girona en Moviment, una iniciativa que ha tingut molt bona acollida i que ha rebut un total de 150 propostes (106 en la categoria de ficció i 39 en la de documental) de 43 països. El pròxim 15 de juliol es projectaran al Cinema Truffaut els nou curtmetratge finalistes i es fara l’entrega de premis: Premi de Jurat al Millor Curtmetratge Documental, Premi de Jurat al Millor Curtmetratge i Premi del Públic.

Première a Catalunya

Pel que fa a la programació, Rodríguez ha destacat l’estrena a Catalunya del premiat espectacle Al desnudo, de Metamorphosis Dance, la companyia dels reconeguts ballarins i coreògrafs Iratxe Ansa (Premio Nacional de Danza 2020, Premi Max 2021 a la millor intèrpret de dansa i Premi Max 2022 a la millor coreografia) i Igor Bacovich (Premio Nazionale Sfera D’Oro per la Danza 2022 a Itàlia i Premi Max 2022 a la millor coreografia). Al desnudo (dijous 14 de juliol, al Centre d’Arts Escèniques El Canal de Salt) és un duet de 55 minuts de durada estrenat en el marc del Festival Madrid en Danza 2019 on cristal·litza el treball d’Ansa i Bacovich, sempre exigent i extremadament físic i virtuós. Projeccions, música, tècnica, improvisació guiada i la veu en off d’Aia Kruse Goenaga, que interpreta textos d’Ansa i Bacovich, es donen la mà a escena. A l’espectacle es conjuguen el vídeo enregistrat i streaming del que està succeint en directe sobre l’escenari. A més, com a part de l’experiència de la nit,  els espectadors podran viure un taller de percussió de la mà de Santi Carcasona.

 

La dansa contemporània també serà la protagonista a Evangelium (dissabte, 16 de juliol al Centre Cultural La Mercè), de Crea Dance Company, la companyia de la prestigiosa coreògrafa catalana Maria Rovira. Un espectacle de dansa i teatre inspirat en la pel·lícula El cielo sobre Berlín, de Wim Wenders, i que tracta de quatre apòstols del llibre de l’Evangeli que venen al nostre món i reflexionen sobre la naturalesa humana i el seu sentiment atàvic de destrucció. Quatre apòstols molt diferents es belluguen entre l’enveja, la traïció, els canvis en les maneres de viure, les crisis del món actual, la importància dels diners i el pes de la religió, amb una música que combinarà des de les veus búlgares, místiques i espirituals, fins als ritmes més autèntics de rock and roll.

Com a cloenda del festival, la tradicional Gala benèfica  Catalunya dansa contra el càncer (diumenge 17, al Teatre Municipal), que aquest any comptarà amb la participació d’una trentena de ballarins catalans i internacionals de prestigioses companyies del món com l’Hamburg Ballet, l’Opéra de Lyon i el Philadelphia Ballet, entre d’altres. Els organitzadors han recuperat també el còctel sopar postfunció al Saló de Descans del Teatre Municipal, que l’any passat no es va poder fer a causa de les mesures Covid. Un moment esperat per compartir conversa amb els artistes de la Gala. La recaptació total de les entrades venudes es destinarà a la Fundació Oncolliga Girona, per a l’ajuda al malalt de càncer i els seus familiars.

Un any més, Girona en Moviment aposta per la formació dins de la seva programació, amb dos workshop intensius de dansa contemporània. Els tallers tindran lloc el dissabte 16 de juliol al matí, al Pavelló de Fontajau. De 10:00 h a 12.45 h, taller de GAGA amb Ariadna Montfort, destinat a tota mena de públic independentment del seu entrenament físic. I de 11:15 h a 12:45 h, taller coreogràfic contemporani amb Sandra Bourdais i Maurus Gauthier, ballarins solistes del Hannover Staatsballett, que també ballaran a la gala benèfica de cloenda.

En un altre registre totalment diferent, el divendres 15 de juliol tindrà lloc un taller de Focusing, una eina d’autoconsciència i curació emocional orientada en el cos. El taller estarà dirigit per Carme Ventura, psicooncòloga de la Fundació Oncolliga Girona.